Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Jagnjeća Čorba»Čorba od jagnjeće glave sa pirinčem

Čorba od jagnjeće glave sa pirinčem

PetyaPetya
Kuvar
531027814
Čorba od jagnjeće glave sa pirinčem
Fotografije: Petya
1 / 4
31/03/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Sve ukusno čorbe počinu rečima - nalazite jednu kuvanu jagnjeću glavu"

Potrebni sastojci

  • jagnjeća glava - 1 komad, kuvana
  • bujon - u kom se kuvala glava, proceđen
  • ulje - 5 supenih kašika (50 g) ili maslac
  • mladi luk - 2 veze (1 glavica star)
  • šargarepa - 2 komada
  • prinač - 1 šolja (60 g) (fida)
  • paradajz - 1 komad, mali, po želji
  • biber - 1 kašičica, mleven
  • nana - suv ili svež
  • selen - suv ili svež
  • so - po ukusu
  • čili - po želji
  • za zapršku
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 100 g
  • brašno - 2 supene kašike
  • sirće - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Jagnjeću glavu odvojite od kostiju. Meso, mozak i oljušteni jezik sitno iseckajte.

U dubokoj šerpi ugrejte masti i u njoj, sa malo bujona dinstajte iseckani luk i šargarepu. Kod mene je jedna šargarepa uvek izrendana, a druga isečena na kockice.

Dodajte i meso bez mozga da se malo zaprži. Prelijte bujonom, ako je potrebno, dodajte vodu i stavite dodatno soli (bujon je slan). Ostavite da provri. Dodajte pirinač, čorba vri dok se ne skuva pirinač, zavisi kako volite. Skinite sa vatre i onda stavite moza - tako će on ostati u komadu, neće se izgnječiti. Začinite mlevenim biberom.

Ako stavljate fidu, ostavite čorbu da malo vri i onda stavite fidu. Vri oko 5 minuta. Skinite sa vatre i stavite mozak. Fida se skuva u toploj čorbi.

Po želji, nakon što čorba provri stavite oljušten i sitno iseckan paradajz, daje poseban ukus i miris čorbi uopšte.

Začini su po ukusu, ja stavljam nanu i selen. Kad koristim suve, stavljamo ih malo pre nego što skinem šerpu sa vatre, da bi mogli da puste aromu. Ako su svežu, stavljam ih malo nakon što skinem čorbu, da se ne popare.

Zbog toga što kod mene kući ne jedu nezapržene čorbe, a i vole ih vrele, pravim im kuvanu zapršku.

U malu kaserolu stavljamo brašno i kiselo mleko. Mešamo žicom, tako da se ne stvore grudvice od brašna. Dodajemo jaje i sirće i ponovo promešamo.

Kaserolu stavljamo na vatru i neprestano mešamo žicom za jaja, kutlačom dodajemo po malo od vrelog bujona (ne čekamo da se ohladi). I tako dok ne napunimo šerpu. Skidamo sa vatre i sipamo zapršku u čorbu uz neprestano mešanje.

Zaprženu čorbu ostavljamo da se ohladi, ne poklapamo je i neostavljamo kutlaču unutra.

Serviramo sa sitno isckanom nanom i selenom. Po želji pospite čilijem.

Prijatno!

Čorba od jagnjeće glave sa pirinčem je mnogo ukusna!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: