Način pripreme
Dala sam ovakvo ime ovoj penjurliji zbog toga što bude veoma mekana, vazušasta i mnogo naraste. Možda i najukusnija koju sam ikada probala.
Priprema se jednostavno, bez mnogo mešenja i oblikovanja, u samo nekoliko prostih koraka.
1. Rastvorite kvasac u polovini ugrejane vode, zajedno sa kašičicom šećera i dve supene kašike brašna. Ostavite da se aktivira.
2. Brašno prosejte u posudu i napravite udubljenje. Jaja lagano umutite (bez jednog žumanca) sa solju, kiselim mlekom i svežim mlekom, i sipajte smesu u udubljenje, zajedno sa nadošlim kvascem i preostalom vodom.
3. Zamesite testo, postepeno dodajte malo po malo rastopljenog maslaca i masti dok testo ne upije bar polovinu. Ako vam je retko, pospite sa malo brašna, ali nemojte preterivati - testo treba da ostane mekano. Namažite ruke da se ne lepi.
4. Namažite dno i ivice pleha (prečnika 26-27 cm). Podelite testo na 5-6 jednakih delova i oblikujte lopre, svaku razvucite prstima (obilno potopljenim u mast) do veličine pleha i stavite u nju, između svake pospite sir. Ostavite na toplom da nadođe oko jedan sat. Preporučujem da ugrejete rernu na 45 steeni i da penjurliju stavite unutra, nakon toga je isključite.
5. Namažite umućenim žumancem, pomešanim sa malo svežeg mleka i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minuta, ili proverite čačkalicom za zube. Nakon 15 minuta smanjite na 180.
Gotovu penjurliju namažite preostalom mašću.
Prijatno!