Raskošna baklava

01/04/2018
"Baklava traži majstorstvo, majstorstvo i veliki merak, u jelu će svi uspeti "
Priprema20 min.
Kuvanje90 min.
Ukupno110 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano496
  • Pregledi tokom meseca19
  • Pregledi tokom desmice11
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • kore za baklavu - 800 g
  • maslac - 125 g
  • ulje - 200 ml
  • orasi - 200 g, samleveni
  • cimet - 1 kašičica
  • pistaći - 1 - 2 kašičice u prahu
  • za sirup
  • voda - 1.2 l
  • šećer - 1 kg
  • limun - 1/2 soka
  • vanila - 2 kesice
* merne jedinice

Način pripreme

Otvorite kore da odstoje i u međuvremenu pomešajte orahe sa cimetom i pistaćima u prahu. Rastopite maslac i pomešajte ga sa uljem, malo ugrejte smesu.

Namažite pleh rastopljenim maslacem, stavite nekoliko kora, pospite smesom od oraha, stavite ponovo mast. Stavite još nekoliko kora i pospite mlevenim pistaćima. Nastavite dok ne potrošite kore, rasporedite smesu sa cimetom po vašem mišljenju, i na svake 3-4 kore mažite mašću.

Isecite baklavu, prelijte preostalom mašću, koju ste prethodno ugrejalu na 150 stepeni oko 90 minuta.

Dok se baklava peče, pripremite sirup. Pomešajte vodu sa šećerom i stavite na umerenu vatru. Ostavite da provri i kuvajte oko 20 minuta, dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i dodajte sok od pola limuna i 2 kesice vanile.

Ostavit baklavu da se ohladi i prelijte toplom ili mlakim sirupom. Ostavite je 24 sata da se dobro natopli, pospite mlevenim pistaćima i servirajte.

slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar