Način pripreme
1. Pripremamo sirup tako što stavimo vodu, koru od pomorandže i šećer na jaku vatru. Čim provri smanjujemo na umerenu i kuvamo 10 minuta, skidamo. Dodajemo kapljice ruma i ostavljamo sirup da se ohladi, za to vreme pravimo testo za kolač.
2. Umutimo jaja, belance i šećer dok ne pobeli i dodajemo kiselo mleko i ulje na sobnoj temperaturi. Uz neprestano mešanje stavljamo griz, kore od pomorandže (važno je da su fino izrendane) i mlevene lešnike.
3. Na kraju prosevamo brašno sa praškom za pecivo direktno u smesu i mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu, drvenom ili silikonskom spatulom.
4. Sipamo smesu u namazan i brašnom posut pleh i pečemo na 190 stepeni 28-30 minuta (rerna treba prethodno da bude ugrejana).
5. Čačkalicom za zube pravimo mnogo rupica po površiini pečenog kolača, tako se ne primećuje, dok na primer sa viljuškom se vidi više.
6. Hladan sirup sipamo preko vrelog kolača i ostavljamo da upije. Nije potrebno da čekate celu noć ili mnogo sati. Do dva sata kolač je upio sirup i gotov je za konzumiranje.
7. Ako izvadite kolač iz frižidera, ostavite ga na sobnoj temperaturi neko vreme pre serviranja - mirisi se tako bolje osećaju i ukusniji je.
Ukrasite šlagom i voćnim topingom po izboru.
Neka vam je slatko!