Domaće kozje kiselo mleko

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
2k
264
11
380
Domaće kozje kiselo mleko
Fotografije: Stoyanka Rusenova
21/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema10 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno40 min.
Porcije10
"Kada već ne znate šta kupujete, uvek birajte domaće - pogledajte kako da sami napravite kozje kiselo mleko"

Potrebni sastojci

  • kozje mleko - 5 l, sveže
  • potkvasa - 10 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite sveže kozje mleko da se skuva.

Sklonite sa vatre i stavite poklopac na šerpu, pa ostavite tako 10-15 minuta.

Temperatura mleka treba da bdue 40-45 stepeni.

Poželjno je da se izmeri termometrom, mada ga nema svako kod kuće, pa zato možete uraditi sledeće - umočite prst u mleko. Ako prst izdrži toplotu, znači da je dobro.

Potkvasa treba da bude 1 do 5% ili 1 litar svežeg mleka treba da se ukiseli sa 2 kašike kiselog.

U činiju stavite određenu količinu kiselog mleka, ovde je potrebno 10 kašika, pa dodajte malo svežeg mleka, mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Dobijenu smesu dodajte preostalom svežem mleku.

Dobro promešajte, pa ga isipajte u tegle, pa ih zatvorite.

Tegle neka dostoje 3-4 sata na toplom mestu.

Ja sam ih stavila u mikrotalasnu peć, zatvorila vrata i držala ih tu do ujutru.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: