Sporo pečena jagnjetina sa zelenišima i pirinčem

28/04/2018
"Klasična kombinacija za prolećnu jagnjetinu! Lično, mi bismo dodali i belo vino "
Priprema30 min.
Kuvanje450 min.
Ukupno480 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano250
  • Pregledi tokom meseca7
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za meso
  • jagnjeće meso - 1.5 - 1.8 kg (preporučuje se zadnja četvrtina)
  • so - 1/2 supene kašike
  • biber - 1/2 supene kašike
  • nana - 1/2 supenekašike
  • ruzmarin - oko 1 supena kašika
  • beli luk u prahu - oko 1 supena kašika
  • ulje - malo (za premazivanje dna posude za pečenje)
  • za dodatak
  • praziluk - 1 struk (veći)
  • mladi luk - 4 veze
  • mladi beli luk - 1 veza
  • peršun - 5 veza
  • pirinać - 1 šolja
  • so - po ukusu
  • za korice
  • maslac - 1 - 2 supene kašike
  • med - 4 supene kašike
  • orasi - 4 - 5 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Jagnjetina prema ovom receptu se priprema sporo, ali zbog toga je rezultat krto meso koje se topi, i ukusna hrskava korica. Zato, ako ćete servirati ranije u roku dana, možete staviti u rernu uveče. A ako će biti za večeru, dobro je da počnete pre podne.

Dobro operemo meso i stavljamo ga na dasku. Začinimo ga začinima i okrećemo komade direktno na dovoljno dubok i namazan pleh (ili drugu posudu), posolimo ga i sa druge strane.

Iseckamo zeleniš (dve vrste luka, beli luk i peršun) i promešamo ih u velikoj posudi (sa ciljem da se dobro pomešaju i da svuda ima od svakog). Sipamo ih u pleh, tako da skro pokriju meso. Dobro pokrijemo posudu aluminijumskom folijom i ostavljamo u rerni. Uključujemo na 140 stepeni i zaboravimo na jelo narednih 7 sati. Ne proveravajte i nemojte skidati foliju.

Kad prođe vreme, izvadite pleh i skinite foliju. Uz pomoć široke rešetkaste kašike ili drugog odgovarajućeg pribora prenesemo komade mesa u drugu pleh. Pazimo, zato što se meso bukvalno odvaja od kostiju.

Sipamo šolju pirinča u prvi pleh u zeleniše i dodamo malo vode (procenimo koliko, u zavisnosti od tečnosti koja je ostala). Dodajemo malo soli i vraćamo u rernu (na donji nivo) pojačali smo rernu na 220 stepeni. Prilog je gotov za oko pola sata ili dok pirinač ne upije tečnost.

Za to vreme počinjemo sa pripremom korice. Deo mesa namažemo maslacem; drugi deo - medom, a odozgo posipamo mlevenim orasima. Pripremljena i na oba načina, korica je odlična; pitanje je ukusa onog koji jede. da li voli da bude klasično ili nešto drugačije. Na slikama se vide obe varijante. Vraćamo meso u pojačanu rernu (na viši nivo) i pečemo oko 15 minuta, proveravamo s vremenana vreme da ne zagori.

Kad isključimo rernu, izvadimo jagnjetinu i ostavljamo meso da odstoji 10-ak minuta. Pažljivo ga prebacijemo na tanjir, ukrašasamo i serviramo - noževi nam ne trebaju.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar