Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Meze»Karamelizovani badem

Karamelizovani badem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Karamelizovani badem
Fotografije: marcheva14
3 / 4
02/05/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
4
"Savršeno meze, na dohvat ruke, spremljeno za čas"

Potrebni sastojci

  • šećer - 60 g, kristal
  • med - 2 kašike
  • badem - 100 g, sirovi
  • vanila - 1 komad, prah
  • maslac - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Obavezno se koristi sirovo koštunjavo voće, ono je po izboru - badem, orah ili lešnik, mogu i pomešani.

U posudu se sipa šećer, med, maslac i vanila i malo vode, oko 2 kašike.

Stavlja se na umerenu ringlu (od 9 stepeni na peti stepen) - šećer će se istopiti zajedno sa drugim sastojcima i pretvoriće se u kašu. Ostavlja se da vri uz često mešanje, dok ne promeni boju, da postane zlatast i da se dobije karamel.

Ne treba da je tamne boje, najbolje prijatno bež. Sipa se grubo isečeno koštunjavo voće i meša se oko minuta.

Odmah se sklanja sa ringle i sipa na papir za pečenje i veom brzo se rasporedi špatulom, jer se steže odmah.

Ostavlja se da se ohladi potpuno i nakon toga se izlomi na parčiče.

Na taj način pripreme karamela koštunjavo voće ne postaje previše tvrdo već prijatno hrskavo, a najviše lako za spremanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: