Način pripreme
1. Pripremamo testo tako što u posudi prosejemo brašno i pomešamo ga sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajemo hladan maslac, isečen na kockice, i prstima gnječimo dok ne dobijemo mrvice. Onda stavljamo žumanca i jednu po jednu kašiku vode, gnječimo prstima dok ne dobijemo kompaktno testo. Ako je potrebno, sipamo još brašna, ili obrnuto, još hladne vode, dok testo ne postne glatko. Stavljamo u frižider na oko 1 sat.
2. Razvijemo čvrsto testo na tanku koru i sečemo krug prečnika malo veći od prečnika pleha (20-21 cm) u kojem ćemo peći. Cilj je da se ivice podognu na gore i da budu rebraste. Kratko pečemo u ugrejanoj rerni na 200 stepeni, da bismo bili sigurni da kora neće ostati sirova, zato što će je nadev malo pokvasiti.
3. Pripremamo i nadev, očistimo i isečemo jabuke na tanke komade. Posipamo ih sokom od limuna i rastopljenih 50 g maslaca. Stavljamo prezle u njih, 150 g šećera, cimet po ukusu, koru od pomorandže i vanilin šećer. Dobro promešamo i sipamo preko kore.
4. Od preostalog testa sečemo trakice ili oblike po izboru, kojim poklapamo pitu. Namažemo sa malo žumanca (jedan od tri koja imamo za pripremu krema), pomeđanog sa malo vode i kapljicama ulja. Posipamo šećerom i pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne dobiju zlatnu boju.
5. Dok se pita hladi, pripremamo krem od vanile, koji ćemo sipati prilikom serviranja.
Ugrevamo veći deo mleka sa šećerom i rasečenim štapićem od vanile. Čim provri, smanjujemo vatru do minumuma i lagano, i uz neprestano mešanje, dodajemo skrob i preostali mleko sa žumancima. Prethodno vadimo vanilu. Mešamo dok se ne zgusne.
6. Hladnu pitu od jabuke sečemo na komade i svaki prelivamo sa još toplog krema i serviramo za desert, popodnevnu užinu ili uz kafu, čaj ili mleko.
Neka vam je slatko!