Čizkejk limun maskarpone

30/05/2018
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj5781
"Kada neko kaže da nas zove na čizkejk sa maskarponeom od limuna, odmah zaboravljamo na svakakva obećanja za dijete "
Priprema20 min.
Kuvanje70 min.
Ukupno90 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 058
  • Pregledi tokom meseca82
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • keks - 200 g, integralni
  • keks - 50 g, petit beurre
  • maslac - 60 g, istpoljeni
  • krem sir - 900 g
  • šećer - 300 g, kristal
  • kukuruzni skrob - 50 g
  • jaja - 3 komada
  • žumanca - 3 komada
  • kora limuna - od 1 limuna, narendana, fina
  • maskarpone - 350 g
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • GOMILICE OD ŠUMSKOG VOĆA
  • jagode - 125 g
  • maline - 125 g
  • borovnice - 125 g
  • šećer - 75 g, kristal
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Počinje se jedan dan ranije;

Rerna - 130 stepeni;

Kalup prečnika - 23-24 cm sa prstenom.

1. Svo voće se stavlja u multipraktik/blender, dodaje se šećer i sok od limuna, umuti se u krem. Procedi se kroz cediljku. Nije neophodno da se stavi na ringlu, osim ako se ne čuva duže vreme.

2. Keks se stavlja u najlon kesu i oklagijom se pređe odozgo da se dobiju mrvice. Sipaju se u posudu, dodaje se istopljeni maslac i 1 kašika šećera. Meša se dok se ne dobije mokar pesak.

3. Kalup sa prstenom se podmaže maslacem uključujući i njegove zidove, dno se pokriva papirom, ali tako da izlazi van ocrtanog prečnika, odnosno da prsten pri kopčanju zahvati papir. Krajevi se skupljaju ispod dna kalupa. Sipa se keks i dnom čaše se pritiska veoma dobro. Stavljaju se u zagrejanu rernu na 150 stepeni 10 minuta. Izvade se.

4. Krem sir se stavlja u posudu sa šećerom, skrobom i meša se mikserom dok ne postane krem. Jedno po jedno se dodaju sva jaja, maskarpone, vanila, kora limuna i sok od limuna. Umuti se u krem.

5. Smesa se sipa preko keksa, poravna se, uvija se čvrsto u aluminijumsku foliju sa svih strana i stalja se da se peče na pari u posudi za pečenje preko krpe. Naliva se vrela voda do sredine kalupa. Peče se na 130 stepeni tačno - 70 minuta.

Nakon tih 70 minuta rerna se isključuje i kalup sa čizkejkom ostaje u rernu dok se potpuno ne ohladi, a nakon toga se stavlja u frižider na jednu noć.

6. Nakon što se izvadi iz frižidera. gorionikom ili fenom se prođe po zidovima kalupa da može lakše da se izvadi i da se ne ošteti. Odozgo se stavlja rešetka i okreće se, sklanja se papir, okreće se ponovo na tanjir za serviranje.

Seče se na parčiće kao za tortu, preliva se gomilicama šumskog voća.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar