Oslić na roštilju sa školjkama
bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Riba»Pečena Riba»Oslić na roštilju sa školjkama

Oslić na roštilju sa školjkama

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Oslić na roštilju sa školjkama
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 8
30/05/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno60 min.
Porcije4
"Kada je specijalan povod, a gosti - kapriciozni, iznenadite ih oslićem na roštilju sa školjkama"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

1. Spremamo vatru i dok bude gotova (na ugrejanom žaru), pripremimo ribe. Sklanjamo 2-3 prsta deo od repa i sečemo ribu na dva dela, rastvaramo je i očistimo. Ne sklanjamo leđnu dugačku kost, ni glavu!

2. Mažemo maslinovim uljem i stavljamo na roštilj kožom na dole. Pečemo 8-10 minuta i okrećemo s druge strane pečemo isto toliko. Dobro je da koristimo roštilj- rešetku sa drškama, da se ne uništi celina ribe pri okretranju, jer je oslić, ako i sva bela riba, krhak.

3. Zagrevamo maslinovo ulje na umerenoj vatri i zapržimo blago čenove belog luka, isčene na tanke kolutiće, zajedno sa dva-tri prstohvata soli. Nalivamo vino i sirće, sačekamo da provri i stavljamo školjke. Nakon što se otvore, prelivamo ribe.

Sledi mali trik:

4. Ocedimo i vraćamo tečnost, kojom smo prelivali, nazad u tiganj na vatru. Tako se pomešala sa sokovima koje je riba pustila. Zagrevamo i prelivamo ponovo. To se ponavlja tri puta. Kod poslednjeg dodajemo i iseckani peršun i prelivamo ribu i školjke tim ukusno spremljenim sosom (ako želite veću količinu, povećajte vinom, sirće i maslinovo ulje).

5. Posolite i servirajte vruće ribe na sredini trpeze.

Po želji, pre serviranja možete ukloniti kost.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: