Panteone - krufin

11/06/2018
"Ostavite obična peciva amaterima, vi ste več spremni kuvari koji će se odlično snaći u pripremi ovog jednostavnog i aromatičnog panteonea - krufina "
Priprema40 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno75 min.
Porcije3
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano240
  • Pregledi tokom meseca7
  • Pregledi tokom sedmice5
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 80 ml, mlako
  • suvi kvasac - 7 h
  • šećer - 1/4 kašičice
  • brašno - 350 g, belo
  • so - 1/2 kašičice
  • jaja - 1 komad
  • žumanca - 2 komada
  • šećer - 70 g, kristal
  • sok od pomorandže - 30 ml, svež
  • maslac - 40 g, rastopljen
  • vanila - 1 kašičixa, sa pomorandžom
  • kora od pomorandže - od 1, izrendana
  • muskantni oraščić - oko 2 kašičixe, izrendan
  • maslac - oko 100 g, podeljen na tri dela, na sobnoj temperaturi
  • listići badema - 50 g, podeljeni na tri dela
  • suvo grožđe - 100 g, podeljeno na tri dela
  • rum - 1 supena kašika
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - uključena na 180 stepeni.

Radi se sa okruglim, užim kalupima prečnika oko 13! 5 cm. Koristi se 3 komaa, obožena papirom za pečenje po dnu i napravljenim ivicama od papira za pečenje.

Možete raditi i mikserom, ali i mesiti rukama.

Suvo grožđe prelijte sa 2-3 supene kašike vrele vode i 1 supenom kašikom ruma. Ostavite dok ne upije tečnost. Kasnije prilikom korišćenja dobro ocedite i osušite ubrusom.

U mlako mleko dodajte 1 kašičicu šećera, suvi kvasac, promešajte i ostavite da nadođe 10-15 minuta. U posudu miksera sipajte prosejano brašno, dodajte so, promešajte. U sredinu sipajte nadošao kvasac.

Posebno u posudi umutite celo jaje, žumanca i šećer viljuškom. Sipajte preko kvasca i dodajte sok od pomorandže. Mutite sporo, dok ne dobijete grubu loptu od testa. Rastopite maslac i dodajte u testo uz neprestano mešanje, dodajte vanilu i izrendanu koru od pomorandže.

Mesite testo dok ne dobijete glatku i elastičnu lopti. Stavite u namazanu posudu i ostavite da malo nadođe, oko 1 sat. Nadošlo testo premesite i podelite na tri dela. Pokrijte krpom i ostavite na 10 minuta.

Prvu loptu oklagijom razvucite u tanji krug, stavite ispod malo brašna. Uz pomoć četke namažite sa 1/3 maslaca odozgo, preimažite, možete i rukom po celom testu. Pospite muskatnim oraščićem, pospite i suvim grožđem i listićima badema, izgnječenim rukama

Uvijteu rolat, pokrijte krpom i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga oštrim nožem isecite rolat po sredini, do kraja, nemojte iseći gornji početni deo, on ostaje spojen (onako kako se pravi ruska pletenica).

Jedan isečeni deo testapočniteda uvijate u oblik puža, obilazeći i drugo parče testa. Pravite pune obrtaje i kroz neisečeno mesto, isečene strane treba da budu sa spoljašnje strane, da se vide. Kraj testa savijte odozdo malo podignite krufin. Tako uradite i sa ostala dva testa.

Gotov panteone-krufin stavite u uske kalupe na papir za pečenje. Ostavite da nadođe 1 sat ili dok ne popunite kalupe.

Pecite na 200 stepeni 10 minuta i na 180 stepeni 25 minuta. Ostavite da se ohl

adi i obilno popsite šećerom u prahu.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar