Mlečna pita sa jagodama

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
9k
95
591
15/06/2018
"Prolećna mlečna pita sa jagodama - pravo uživanje za čula "
Priprema20 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno45 min.
Porcije9
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano252
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom sedmice3
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 9 - 10 komada
  • maslac - istopljen ili ulje za mazanje
  • preliv
  • sveže mleko - 700 ml
  • šećer - 280 g
  • vanilin šećer - 1 paket
  • jaja - 4 komada
  • šećer u prahu - za posipanje
  • jagode - sveže, za dekoraciju
* merne jedinice

Način pripreme

Uzima se jedan list i maže se uljem ili istopljenim maslacem. Po užoj strani se nabora kao harmonika, posle se uvija u ružicu i ređa u malu posudu za pečenje, namazanu uljem. Meni se posuda napunila sa 9 kora, neka bude za rezervu još jedna.

Uvija se labavije, a ne stegnuto. Poređaju se jedna do druge sve kore oblikovane na taj način. Odozgo se maže uljem i peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta dok ne postane zlatasto.

Pomešaju se sveže mleko, vanilin šećer i šećer, blago se zagrevaju, tek toliko da se istope.

U drugoj posudi se žicom mute jaja. Sipaju se jaja u sveže mleko, meša se i prelivaju se zapečene kore.

Vraća se posuda u rernu i peče se na 200 stepeni oko 20-25 minuta dok se ne stegnu jaja, ali kad se odozgo probuši viljuškom da izlazi sos.

Izvadi se i dobro se hladi. Jagode se očiste i iseku na polovine. Preko svake ružice se stavlja voće i blago se posipa šećerom u prahu.

Slatka pita se servira ohlađena - ukusnija je ali može da se jed i još dok je topla, kao što sam ja to uradila.

Đakonija, prste da poližeš :)

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar