Torta čokoladni raskoš sa jagodama

Torta čokoladni raskoš sa jagodama
Fotografije: Neli
1 / 3
23/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Skuvaj40 min.
Ukupno70 min.
Porcije12
"Čokolada i jagode - ukusna kombnacija za zaljubljene, i ne samo za njih"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Za pripremu kora:

Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite sa polovinom šećera, žumanca sa drugom polovinom šećera i vanilom. U smesu sa žumancima dodajte sveže mleko i ulja, promešajte. Dodajte i brašno, prašak za pecivo i kakao, treba da bude prosejan.

Na kraju dodajte i belanca, u delovima i mešajte pažljivo, najbolje spatulom da bi smesa ostala vazdušasta. Pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni. Kad bude gotova ostavite da se potpuno ohladi.

Za krem:

Na pari rastopite čokoladu zajedno sa kakaom, svežim mlekom i maslacem. Kad smesa bude gotova i postane glatka, skinite je sa vatre. Dodajte vanilu i šećer u prahu, mutite mikserom, ako se u smesi stvore grudvice, procedite je. Pokrijte i stavite u frižider da se stegne. Kad dođe vreme za sastavljanje, smesu prespite u drugu posudu i mutite mikserom 1-2 minuta.

Za preliv:

Izmrvite čokoladu u pavlaku i ugrejte na vatri dok se potpuno ne rastopi, ne treba da provri.

Sastavljanje:

Koru isecite na dva dela. Na prvu koru stavite od krema i isečenih jagoda. Stavite drugu koru i namažite preostalim kremom. Prelijte čokoladnim ganašem (kod mene je otišao po ivicama torte i sa strane je torta bila cela u čokoladi) i ukrasite - ja sam stavila čokoladne mrvice po ivicama i u sredinu jagode, isečene na pola.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: