Flan od bundeve s švajcarskim merengom

28/06/2018
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj3976
"Da li je zaista toliko ukusno, koliko zvuči - to treba da otkrijete sami "
Priprema30 min.
Kuvanje90 min.
Ukupno120 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano31
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • bundeva - 200 g
  • šećer - 55 g, kristal
  • jaja - 2 komad
  • pavlaka - 150 ml, visok procenat
  • sveže mleko - 150 ml
  • đumbir - 1/4 kašičice, u prahu
  • vamila - 1 kašičica, ekstrakt
  • muskatni oraščić - 1/3 kašičice
  • Karamel
  • šećer - 40 g
  • Švajcarski mereng
  • šećer - 60 g, kristal
  • belanca - 45 g
  • sok od limuna - 2 kapi
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna: 130-140 stepeni maksimum; Uski kalup za kolač - oko 22-24/12 cm.

1. Bundeva se oljušti, iseče na kocke i skuva na pari. Iscedi se kroz cediljku. Nakon se ohladi dodaje se šećer, pavlaka, mleko, jaja, muskatni oraščić, đumbir u prahu i vanila. Muti se ručnim mikserom u krem. Ostavlja se sa strane.

2. Šećer za karamel se karamelizuje na umerenoj ringli i sipa se u kalup. Odozgo se sipa smesa sa bunedvom kroz cediljku. Na kraju bi u cediljki trebalo da ostane ne više od kašičice smese.

Peče se na vodenoj pari oko jedan sat.

Izvadi se iz rerne i ohladi se u frižideru najmanje 4 sata ili se ostavlja da odstoji jednu noć. Nakon toga se prođe oštrim nožem, da se odlepe strane i okreće se u odgovarajući tanjir.

3. Belanca se umute u penu žičanom mutilicom, dodaje se i šećer. Stavljaju se na paru na umerenoj ringli i mešaju se, dok smesa ne dođe do 45 stepeni i šećer se potpuno ne rastvori. Nakon toga se muti mikserom u sneg. Dodaje se i vanila.

Sipa se u špric sa zvezdastim nastavkom i šprica se na ohlađen flan od bundeve. Gorionikom se nagore lopte merenga. Servira se u većim parčićima. Po izboru može sa strane da se doda kugla švajcarskog merenga, koji se takođe nagori.

Beleška: Obavezno kod ovog predivnog lakog i aromatičog deserta je da se bundeva dovoljno iscedi i da se kroz cediljku sipa u kalup za pečenje. To se radi pomoću male špatule uz neprestano mešanje u cediljki.

Dobro je da je kalup za pečenje manji, da može da se dobije visina dezerta. Nisam imala takve veličine i zato je dezert napravljen u kalupu za kolač veličine oko 28/12 centimetara.

Pečenje flana može da traje od sat do sat i po u zavisnosti od rerne. Kada se prstima dodirne gornja strana ona ne treba da se lepi, već da je potpuno suva i vadi se iz rerne.

Gorenje merenga je obavezno, i ako nemate gorionik, stavite ga u gril rernu na maksimum stepeni na nekoliko sekundi, do 30-40 sekundi.

Izuzetno lagan i veoma fin kolač.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar