Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Riba deverikaDeverika je riba iz porodice Šarana, koja se nalazi i u našim vodenim bazenima i čest je predmet sportskog ribolova. Ovo nije velika riba, jer dostiže dužinu od 30 do 55 centimetara, a težina primeraka je između 2 i 4 kilograma...
15. april
Plava RibaPlava riba (Pomatomus saltatrix) predstavlja grabljivu morsku ribu koje je jedinstven primerak porodice Plavih riba. Poznata je pod imenima zubatica i strelka. Ona je jedna od najcenjenijih riba kako za sportski, tako...
27. jun
Riba Crveni zubatacMore nam poslužuje kao dar neverovatnu raznovrsnost ukusnu i korisnu hranu. Najveći deo nje su ribe. Među njima postoji jedna koja nosi boju strasti i ukus koji sablažnjava. To je riba crveni zubatac. Ona je jedna od najdivnijih...
24. maj
Konzervirana ribaRiba se očisti, posoli i ostavi da se začini u frižideru 24 sata. Kukuruz, grašak i pasulj mogu da budu iz konzerve ili možete prethodno da ih skuvate. Kisele krastavčiće isecite na krugove. Operu se tegle, po mogućnosti...
07. jun
Marinirana ribaRiba se očisti i opere u hladnoj vodi, ocedi se iseče na komade, koji se posole.
Od vode, sirćeta, ulja/maslinovog ulja i začina pripremite marinadu, koju treba da kuvate 5 minuta.
Riba se poređa u tegle - red ribe...
08. jun
Kako se čisti ribaRiba može da se čisti na nekoliko različitih načina. Najvažnije jeste da ribu operete čistom tekućom vodom, pre nego što počnete da je čistite. Tako ćete ukloniti prljavštinu i rublju sluz.
Držeći ribu jednom rukom, drugom...
13. feb.
Kako se suši riba?I kad smo već kod teme o ribama, podsetimo se da se sveža riba brzo pokvari. Zbog toga se morao pronaći neki način da se ona sačuva. Jedan takav postupak je sušenje – metoda čuvanja hrane, koja funkcioniše tako što uklanja...
30. sep.
Riba na pločiRiba se očisti od krljušti i iznutrica i posuši se papirnim ubrusom. Začinjava se iznutra i spolja solju i mlevenim crnim biberom.
U čašici se pomešaju i dobro umute maslinovo ulje i 4 supene kašike sveže ceđenog limunovog...
25. avgust
Pržena sitna ribaOčistite sitnu ribu i posolite je. Uvaljajte je u brašno i ispržite u ulju.
Poslužite sa kriškama limuna i dinstanim krompirom, koje se promešali sa majonezom i posuli naseckanom mirođijom....
08. januar
Marinirana karaš ribaPasirajte beli luk i pomešajte sve nabrojane sastojke za marinadu u duboku posudu.
Očistite ribu i stavite je u posudu. Prelijte marinadom karaš ribu i ostavite oko sat da se začini.
S vremena na vreme okrećite pečenu...
03. januar
Riba na pariOdaberite file navedene ribe, a ako ne, možete da koristite i isečenu ribu, komadi treba da budu veličine do 15 cm.
Ribu dobro posolite i pobiberite.
Stavite u šerpu 1 l vode da probri, zajedno sa raspuknutim pimentom...
30. nov.
Riba u maslacuOčišćenu i dobro opranu ribu postavite u bujon od vode, sirćeta i soli u kome ste prethodno skuvali šargarepu i celer.
Kuvanu ribu izvadite i poslužite sa kuvanim krompirom, a odozgo prelijte istopljenim maslacem i pospite...
09. jun
Pečena riba listRibu lepo očistiti i oprati.
Na mesto gde ste izvadili utrobu stavite so, maslinovo ulje i cele čenove belog luka sa stabljikom ruzmarina.
Premažite ribu maslinovim uljem stavite na pek papir i peći na 200 stepeni...
11. feb.
Pikantna dinstana ribaLuk i beli luk se iseku na sitno i dinstaju se. Paradajz sečete na sitno i sipate ga unutra. Dodajete peršun, ljute paprike i isečen riblji file.
Začinjavate solju i biberom i dodajete usitnjenu ljutu papriku. Kuvate na...
25. jun
Domaća marinirana ribaRiba se očisti od glava, repova i iznutrica. Opere se veoma dobro i obilno se posoli. Tako posoljena riba se drži 24 sata u frižideru, nakon toga se ponovo pere i poređa se u odgovarajuću staklenu posudu ili teglu.
Marinada...
19. jun
Marinirana bela ribaRiba se očisti, opere se i kuva se i posoljenoj vodi oko 15 minuta. Meso se odvoji se od kostiju, oljušti se koža i iskida se na parčiće, koji se stavljaju u šerpu ili u tiganj.
Dodaju se sitno isečen beli luk, ulje, sirće...
24. avgust
Bela riba SaganakiIseckajte luk i beli luk. Stavite ih da se zaprže na jakoj vatri u maslinovom ulju u dubokom tiganju sa velikim drškama (nije da drške imaju posebno zančenje za recept, nego je tako autentično).
Nakon minut dodajte lignju...
07. nov.
Hrskava rečna ribaRiba se očisti od iznutrica i krljušti, na svakoj se prave razrezi odozgo, uvaljaju se u kukuruzno brašno i prže se sa obe strane. Riba se ocedi na kuhinjskom ubrusu.
Kupus se narenda na rende, dodaje se paradajz isečen...
29. januar
Pržena rečna ribaRibice se dobro očiste spolja i iznutra. Operu se u nekoliko voda, ocede se i posole. Ostavljamo 2-3 sata da upiju so.
U brašno dodajemo malo soli i mešamo.
Ako su ribice velike delimo ih na pola po dužini. Svako parče...
25. nov.
Riba orli - pohovanaIsecite riblji file na izdužene trake ili parčiće. Marinirajte ih u soku od limuna i soja sosu na oko zajedno sa začinima, 30 minuta.
Za to vreme zamešajte testo za pohovanje od mleka, jaja i oko 2 šolje brašna. Treba...
29. nov.
Riba na soliOčistimo ribu. U pleh sipamo so i stavljamo ribu, ne začinjavamo je. Pečemo na 200 stepeni dok ne bude gotova.
Za to vreme iseckamo beli luk u tanjiru, dodajemo sok od pola limuna, mirođiju i to je sos za ribu.
Kad...
23. sep.
Marinirana plava ribaRecept je isproban i riba bude veoma ukusna.
Očistimo plavu ribu. Sklanjamo glave i repove. Sečemo na velike parčiće. Ako želimo možemo da ih ostavimo cele (celo telo, da ne sečemo na parčiće) bez glava i repova.
Stavljamo...
18. sep.
Pohovana bela ribaTreba da očistite ribu od kostiju i kože, nakon čega je isečete na parčiće.
Pospite je solju, biberom i oraščićem. Pripremite gustu kašicu od brašna, žumanaca i vina/piva.
Na kraju dodajte umućena belanca. Uvaljajte...
31. avgust
Džejmijeva pohovana ribaOčistite file od kože i kostiju. Isecite ga na jednake komade i lepo posolite. Ostavite na 30 minuta sa solju i ona će upiti vlagu i neće dozvoliti da smesa za pohovanje postane kašasta.
Napravite smesu za pohovanje tako...
06. sep.
Sirovo usoljena ribaSkušu dobro operemo i očistimo. Nakon toga ih osušimo ubrusom. Kad budu gotove, posoimo ih obilno spolja i iznutra.
Ostavljamo ih sa strane na 12 sati, ali treba da stoje na nagnutoj površini, i da budu na hladnom....
31. mart