• AnonimanAnonimanje odgovorio/la na temu foruma: Kako se pravi slatko od pomorandžine kore?pre 5 g., pre 5 g.Ne znam da li postoji zastarelost teme, no evo odgovora na ovo pitanje .Može se napraviti slatko od kore pomorandže ,evo i recept :

    1kg.kore pomorandže (odprilike 2-3kg pomorandži)
    1limum
    soda bikarbona -za čišćenje kore ukoliko nije ''neprskana''
    1kg. šećera + 2dl vode .

    Koru na pomorandži istrljati sa sodom bikarbonom da izađe gorčina i hemikalije (zbog prskanja)
    Oguliti koru na četvrtine pa je saviti u obliku šestice i pomoću štapića za ražnjiće spojiti u jednu celinu (kao ražnjić)- moguše je i pomoću igle i konca nanizati ih kao ogrlicu Spremiti ih preko noći u zamrzivać .
    U dublju posudu staviti agdu ''da kuva (šećer i voda), kad prokuva smanjiti vatu, pa dodati smotuljke kore ,tako što ih lagano skinemo sa štapića ili konca da se ne odmotaju.Pojačati malo temperaturu i kuvati nekih 15min. Pri kraju u slatko dodati kolutove jednog limuna ,te kuvati još pet minuta .
    Vruće slatko sipati u vruće tegle i poklopiti te ostaviti na toplom da se ohladi .(rerna ili umotano u peškire) .

    Ovako spremljeno slatko od kora je jako aromatično i može služiti kao dekoracija za voćne torte ili druge kolače .