bonapeti.rs»Saveti»Crni čaj kod visokog pritiska?

Crni čaj kod visokog pritiska?

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2671k1k
Crni čaj kod visokog pritiska?

Svaki čaj ima korisne supstance koje se u njemu nalaze, pa shodno tome svaki čaj ima koristi za naše zdravlje. Crni čaj je izuzetno dobar za naše zdravlje. Ima moć da pročisti naše telo, da ojača imuni sistem i da pomaže kardiovaskularni sistem.

Crni čaj sadrži kofein, ali da li to može da šteti srcu ili pritisku - saznaćemo sada. Postoje podaci prema kojima osobe starije od 30 godina ili tačnije 30-40% njih imaju povišen pritisak, što dovodi do primene određene terapije za njegovu normalizaciju.

Mnoga istraživanja pokazuju da kada se crni čaj pije, on normalizuje pritisak i nivo šećera u krvi. Takođe značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Čaj se preporučuje za konzumiranje osobama koje imaju nizak pritisak, jer njegovo dejstvo traje dugo. Ako imate visok nivo šećera u krvi, to može dovesti do kardiovaskularnih bolesti.

U svom sastavu crni čaj uključuje različite elemente, od kojih su ovde navedeni samo neki:

- Kofein - kofein je biljni alkaloid koji stimuliše naš kardiovaskularni sistem;

- Bioflavonoidi - pomažu u jačanju zidova naših krvnih sudova, smanjuju njihovu propustljivost i sprečavaju oticanje tkiva;

- Tanini - jačaju miokard povećavajući njegovu mogućnost kontrakcije.

U dokumentu Američkog medicinskog udruženja navodi se da se ispijanje crnog čaja smatra sredstvom za normalizaciju pritiska i poboljšanje funkcije endotelnih ćelija koje oblažu unutrašnjost krvnih sudova.

Crni čaj ima gorak i pomalo nametljiv ukus. Ako ga probate prvi put, nećete se baš prijatno iznenaditi, ali ako ga zasladite, svideće vam se. Ako redovno pijete crni čaj, on može smanjiti broj trombocita, što zauzvrat smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti kao što su srčani ili moždani udar.

Kao što smo rekli, crni čaj sadrži kofein, pa ako imate visok pritisak, treba biti oprezan sa njegovom konzumacijom. Ali u svakom slučaju, crni čaj je mnogo bolji način da započnete dan od kafe.

Postoje studije koje pokazuju da ovaj čaj možda neće podići pritisak ako se konzumira sa mlekom. Prema rečima profesora Džonatana Džogena, potrebno je dublje istraživanje da bi se razumelo kako crni čaj utiče na pritisak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji