bonapeti.rs»Saveti»Koji kalup da izaberem za kolač?

Koji kalup da izaberem za kolač?

Koji kalup da izaberem za kolač?

Na tržištu ima mnogo i različitih kalupa za kolače i slatkiše. Međutim, koji da izaberemo? U ovom savetu ćemo navesti karakteristike nekih vrsta kalupa za kolač, a vi sami ćete proceniti koji tačno da izaberete.

Da biste imali jedan zaista kvalitetan kalup za kolač, ne treba da gledate samo materijal od kog je napravljen, već i sledeće stvari:

- Kakav je oblik posude poput visine, dizajna, zapremine;

- Koju temperaturu izdržava za vreme pečenja;

- Da li je kalup za kolač udoban za upotrebu;

- Od kog materijala je napravljen.

A evo i koji su najčešće sretani materijali od kojih se prave kalupi za kolač:

1. Silikonski kalup za kolač

Ovi kalupi su mnogo lagani i jednostavni za održavanje i rad i tačno iz tog razloga dobijaju sve veću popularnost. Mogu da izdrže na temperaturi od -60 do 280°C. Zbog toga što je materijal od kog su napravljeni mekan i elastičan, kada pravite kolač ili drugi kolač u silikonskom kalupu, to omogućava da se lako vadi iz kalupa. Ali kada stavite testo u kalup, ta felksibilnost i mekoća se pretvaraju u nedostatak. Zbog toga treba uvek da imate stabilnu osnovu kada punite kalup - na primer da ga stavite u drugu tepsiju.

Kada perete ove kalupe ne smete da koristite abrazivne preparate. Ali, ovo i nije neophodno, zato što se za nih ništa ne lepi. Mazanje uljem silikonskog kalupa je potrebno samo kada se upotrebljava po prvi put. Mogu da se koriste kako u mikrotalasnoj rerni,t ako i u običnoj.

2. Teflonski kalup za kolač

Teflonski kalupi za kolače i slatkiše su takođe popularni, koliko i silikonski, pa čak i više. Oni su mnoog udobni za pravljenje torti, posebno ako su želirani i imaju padajuće dno. Dovoljno je da se namažu uljem pre nego što se stavi smesa kako bi se keksić ili kolač koje pripremate u njima lako izvadio.

Kalupi napravljeni od teflona se veoma lako peru. Međutim, teflon ima i nedostatke. Najvažniji nedostatak je što se veoma brzo izgrebe i vremenom gubi svoja nelepljiva svojstva. Međutim, važniji nedostatak je što ovi kalupi ne smeju da se zagrevaju na više od 200 stepeni.

To je tako, zato što njihovo sintetičko pokriće počinje da se razgrađuje i da odvaja kancerogene materije. Treba da koristite ove kalupe samo za kolače i slatkiše koji ne iziskuju visoku temperaturu.

Vatrostalni stakleni kalup za kolač

Kalupi od vatrostalnog stakla i keramike su jedni od najpogodnijih kalupa za šravljenje voćnih kolača. Razlog je što se oni ravnomerno zagrevaju i tako se smanjuje opasnost da ovi deserti koji se sporije peku pregore spolja, a da iznutra ostanu nedopečeni. Ovi kalupi imaju još jednu prednost, i to je tšo zahvaljujući tome što su stakleni možete da posmatrate proces pečenja.

Ako želite da kupite dobar kalup za kolač, prosto pogledajte objave na navedenom linku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji