bonapeti.rs»Saveti»Šta raditi sa testom koje nije naraslo?

Šta raditi sa testom koje nije naraslo?

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
1475
Šta raditi sa testom koje nije naraslo?

Svaka domaćica može da napravi prava čuda sa dobro umešenim testom. Ovakvo testo je glavna sirovina za neka od najukusnijih jela u svetu kulinarstva - od vazdušastih francuskih kroasana do tradicionalne pogače.

Međutim, da bi se dobili ovi proizvodi od testa, moraju se primeniti određena znanja i veštine u samoj pripremi testa.

Najneprijatniji trenutak u pripremi testa je trenutak kada se testo ne naraste.

Šta uzrokuje da testo ne naraste?

- Neodgovarajuća temperatura proizvoda. Ovo je jedna od najčešćih grešaka koja sprečava da testo naraste. Ako dodate mleko ili vodu koji su previše vrući ili previše hladni, to će sigurno otežati ili čak onemogućiti narastanje testa;

- Uništavanje strukture kvasca. Ovo se može dogoditi ako dodate so i šećer u kvasac bez dovoljno tečnih sastojaka. Ovo će uništiti njegovu strukturu i shodno tome negativno uticati na testo;

- Nepravilna temperatura za dizanje testa. Ako se testo ostavi u prostoriji sa previsokim ili preniskom temperaturom, to će uticati na njegovu strukturu i neće narasti.

Šta možete da uradite sa testom koje nije naraslo?

Prvi scenario je da pokušate da ga spasete. Ovo se može uraditi razbijanjem jajeta u testo i ponovnim mešenjem testa. jaje ima sposobnost da vrati odgovarajuću konzistenciju testa.

Drugi način je da prebacite testo na odgovarajuću temperaturu - na relativno toplo mesto ili u frižider. Po potrebi i po nahođenju dodaje se još brašna.

Drugi scenario je pokušaj da se napravi nešto od tog testa. Možete pokušati da napravite testo za picu ili malo slano pecivo. Dobro je da ga tanko razvaljate i da pokušate da napravite male kiflice sa filom po želji.

Pripremljeni đuveč u đuvečari možete pokriti i ispeći sa testom koje se nije podiglo. Probajte da umotate razvijenim testom koje se nije podiglo celu ribu za pečenje. Odlične bi bili i slani rolati umotani u testo, kao i celo pečeno parče svinjetine ili goveđeg mesa.

Obavezno pokušajte da napravite ukusne deserte - pečene jabuke u testu ili drugo voće za koje smatrate da je prikladno.

Oslobodite svoju maštu i napravite još jedan proizvod od testa koje nema visoku strukturu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji