Zbog čega sočivo ne uzavire?
Защо лещата не увира?
bonapeti.rs»Saveti»Zbog čega sočivo ne uzavire?

Zbog čega sočivo ne uzavire?

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
1473
Zbog čega sočivo ne uzavire?

Sočivo je tradicionalno jelo koje je istovremeno ukusno i zdravo. Osim toga, ovo jelo se sprema izuzetno brzo i jednostavno što ga čini široko rasprostranjenim u svakom domaćinstvu. Iako ne iziskuje ogromne napore da se spremi, sočivo krije svoje finese.

Poznato je da pre pravog kuvanja sočivo treba da bude dobro oprano i nakon toga potopljeno u vodi na 2-3 sata. Sledeći korak je kuvanje sočiva, a u tom procesu osnovni cilj je njegovo uzaviranje.

Međutim, u nekim slučajevima uzaviranje sočiva nastupa teže ili pak uopšte ne nastupa. Evo koji mogu da budu razlozi za to i kako da se izborite sa situacijom:

Teško uzaviranje sočiva često je uzrokovano njegovim nedovoljnim stajanjem u vodi. Zbog toga se ponekad preporučuje da ga ostavite u vodi celu jednu noć kako bi ste ga lakše skuvali narednog dana. Ako u potpunosti preskočite ovaj korak, onda će to otežati njegovo uzaviranje.

Takođe, vrsta sočiva je od značaja. Neke marke ne dostavljaju zadovoljavajuć kvalitet što se odražava i na brzinu kuvanja. Zeleno sočivo uzavire dosta sporije - za otprilike 40-60 minuta. Sa druge strane, crveno sočivo može da se spremi za 7-10 minuta.

Odnos vode i sočiva takođe može da igra svoju ulogu u procesu uzaviranja. Zbog toga bi bilo dobro da pratite odnos između 100 g sočiva na 0.5 l vode.

Ako vaše sočivo ne uzavire, onda možete da rešite ovaj problem tako što ćete dodati 1-2 prstohvata sode bikarbone u šerpu. Ovaj sastojak će ubrzati proces i pomoći će vam da brže spremite jelo.

Predlažemo vam nekoliko ideja za:

- supu od sočiva;

- supu od crvenog sočiva;

- krem supu od sočiva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji