Bonapeti.rs»Saveti»Zbog čega sočivo ne uzavire?

Zbog čega sočivo ne uzavire?

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
211164
Zbog čega sočivo ne uzavire?

Sočivo je tradicionalno jelo koje je istovremeno ukusno i zdravo. Osim toga, ovo jelo se sprema izuzetno brzo i jednostavno što ga čini široko rasprostranjenim u svakom domaćinstvu. Iako ne iziskuje ogromne napore da se spremi, sočivo krije svoje finese.

Poznato je da pre pravog kuvanja sočivo treba da bude dobro oprano i nakon toga potopljeno u vodi na 2-3 sata. Sledeći korak je kuvanje sočiva, a u tom procesu osnovni cilj je njegovo uzaviranje.

Međutim, u nekim slučajevima uzaviranje sočiva nastupa teže ili pak uopšte ne nastupa. Evo koji mogu da budu razlozi za to i kako da se izborite sa situacijom:

Teško uzaviranje sočiva često je uzrokovano njegovim nedovoljnim stajanjem u vodi. Zbog toga se ponekad preporučuje da ga ostavite u vodi celu jednu noć kako bi ste ga lakše skuvali narednog dana. Ako u potpunosti preskočite ovaj korak, onda će to otežati njegovo uzaviranje.

Takođe, vrsta sočiva je od značaja. Neke marke ne dostavljaju zadovoljavajuć kvalitet što se odražava i na brzinu kuvanja. Zeleno sočivo uzavire dosta sporije - za otprilike 40-60 minuta. Sa druge strane, crveno sočivo može da se spremi za 7-10 minuta.

Odnos vode i sočiva takođe može da igra svoju ulogu u procesu uzaviranja. Zbog toga bi bilo dobro da pratite odnos između 100 g sočiva na 0.5 l vode.

Ako vaše sočivo ne uzavire, onda možete da rešite ovaj problem tako što ćete dodati 1-2 prstohvata sode bikarbone u šerpu. Ovaj sastojak će ubrzati proces i pomoći će vam da brže spremite jelo.

Predlažemo vam nekoliko ideja za:

- supu od sočiva;

- supu od crvenog sočiva;

- krem supu od sočiva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji