bonapeti.rs»Saveti»Kako kuvati artičoke?

Kako kuvati artičoke?

Kristina K.Kristina K.
Početnik
324
Kako kuvati artičoke?

Artičoke su lepo obojeno maslinasto zeleno i ljubičasto loptasto povrće koje se uvek izdvaja svojim izgledom od drugog povrća na tržištu.

Ovo povrće je višegodišnji trn koji je član porodice suncokreta. Iako se artičoka obično smatra povrćem, deo artičoke koji jedete je zapravo cvetni pupoljak pre nego što procveta.

Artičoka sadrži mnoge hranljive materije koje su dobre za zdravlje, kao što su vlakna, vitamin C, vitamin K, folna kiselina, kalcijum, gvožđe i kalijum.

Povrće se često definiše kao superhrana zbog visokog nivoa antioksidanata koje sadrži.

Kako pripremiti artičoku

Da biste pripremili celu artičoku, prvo što treba da uradite je da isečete spoljne listove. Vrhovi mogu biti bodljikavi poput trnja, pa prvo treba da isečete nekoliko redova od vrha da biste otkrili unutrašnjost povrća. Koristite kuhinjske makaze da isečete same vrhove svakog lista. Svo jestivo meso je na dnu listova pričvršćeno za osnovu.

Artičoke se mogu pripremiti kuvanjem, pečenjem i kuvanjem pod pritiskom.

Kuvana artičoka

Prokuvajte artičoke u loncu sa slanom vodom. Smanjite vatru čim voda proključa i poklopite. Uverite se da su artičoke gotove, tako što ćete pažljivo prebaciti kuvanu artičoku na tanjir, a zatim izvucite jedan od velikih spoljnih listova. Ako je lako ukloniti sa osnove, vaša artičoka je kuvana.

Vreme kuvanja je između 20 i 35 minuta u zavisnosti od veličine povrća. Ocedite ga i malo ohladite pre serviranja.

Pogledajte sve ukusne recepte za artičoke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji