bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi Bešamel sos za lazanju?

Kako se pravi Bešamel sos za lazanju?

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Početnik
6618412
Kako se pravi Bešamel sos za lazanju?

Bešamel sos je jedan od najpoznatijih i najjednostavnijih soseva za pripremu u evropskoj kuhinji uopšteno gledajući. Bilo da se radi o pripremi lazanja ili bilo koje druge vrste jela koje zahteva pripremanje bešamel sosa, metod je isti.

Potrebna su tri glavna sastojka - maslac, brašno i sveže mleko. Odvojeno, kao začini obavezni su so, beli biber, a ne crni biber i muskatni oraščić.

Hajde da vidimo kako se pravi bešamel sos za lazanje.

Priprema namirnica za bešamel sos

Ovaj sos se pravi na bazi takozvanog "Ru" u kulinarstvu, a to je brašno prženo na maslacu. Francuzi to tako nazivaji i to je termin koji su svi prihvatili. Svi sosevi i jela mogu se zgusnuti ovom bazom, a ne samo Bešamel.

Osnovni recept za bešamel sos, koji se takođe pravi prilikom spremanja lazanje:

Neophodni proizvodi: 80-100 g maslaca, 2 kašike brašna, oko 500 ml svežeg mleka, so, beli biber, muškatni oraščić

Način pripreme:

1. Na dno posude u kojoj ćete praviti bešamel sipajte nekoliko kapi ulja i dodajte maslac. Ostavite da se istopi;

2. Zatim dodajte brašno i pržite ga do zlatne boje;

3. Zatim dodajte mleko. Ovde možete skinuti posudu sa vatre i dodati mleko da biste zaustavili proces kuvanja i izbegli grudvice. Kada se dobije jednolična smesa, posudu vratite na šporet i kuvajte dok se sos ne zgusne – oko 1 minut. Zatim možete začiniti sos.

Postoji nekoliko načina da napravite Bešamel:

- Mleko možete prethodno prokuvati i u njega dodati uprženo brašno;

- Mleko možete zagrejati i postepeno dodavati u brašno uz stalno mešanje;

- Mleko možete dodati hladno, ali to će produžiti vreme kuvanja.

Sremljeni Bešamel sos možete koristiti u ukusnim receptima za:

- Grčka musaka;

- Zapečena jela od krompira.

- Punjene paprike sa sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji