bonapeti.rs»Saveti»Kako očistiti teleći i svinjski jezik?

Kako očistiti teleći i svinjski jezik?

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Početnik
6820716
Kako očistiti teleći i svinjski jezik?

Ako volite svinjski i teleći jezik, ali ne znate tačno kako da ih obradite i očistite pre nego što ih skuvate, onda je ovaj savet za vas. Reći ćemo vam kako da očistite svinjski i goveđi jezik.

Kako očistiti svinjski jezik?

Počinjemo sa svinjetinom. Svinjski jezik postaje veoma ukusan ako se kuva na pravi način. Sadrži prilično dobru količinu gvožđa. Zbog toga se preporučuje za upotrebu deci i odraslima. Kako ga možete očistiti?

Prvo, jezik treba dobro oprati hladnom vodom, a zatim ga vrlo pažljivo očetkati sa svih strana. Zatim ponovo dobro isperite hladnom vodom. Stavite jezik u lonac i prelijte ga sa dovoljno hladne vode da ga potpuno pokrije. Zatim dodajte kašiku soli. Zatim stavite poklopac i pustite da voda proključa - pustite da ključa 10 minuta. Voda se zatim baci i jezik se dobro opere, ovog puta toplom vodom. Zatim se ponovo voda dovede do ključanja, ali ovoga puta prelijte jezik vrućom vodom, dodajući 1 kašičicu soli na 1 kg jezika.

Na početku smo rekli da se stavljanje svinjskog jezika u hladnu vodu sa kašikom soli pravi, jer se na taj način krv iz jezika izvlači i vrlo se brzo zgrušava. Zbog toga se prva voda baci i jezik se dobro opere.

Ako je meso malo starije, kuvanje jezika traje između 1,5 i 3 sata. Zatim se izbode viljuškom. Ako viljuška lako ulazi, jezik je gotov. Zatim se lako čisti sa spoljašnjeg, bleđeg sloja. Jezik se čuva u vodi u kojoj je kuvan dok vam ne zatreba.

Kako očistiti teleći jezik?

Teleći jezik se kuva dugo - negde oko 3 sata. Sadrži dobru količinu minerala, uključujući vitamine kao što su PP, cink. Takođe sadrži jod, kalijum, fosfor, gvožđe itd.

Da bi teleći jezik bio mekan i ukusan, mora se dobro očistiti.

Goveđi ili teleći jezik, koji je u sirovom stanju, mora se dobro očistiti od prljavštine, sluzi ili krvi koja je ostala na njemu /vidi kako očistiti teleći jezik/. Međutim, pre nego što se očisti, dobro je potopiti ga pola sata ili sat u hladnu vodu. Ovo će olakšati da otpadnu svi ostaci zalepljeni za jezik.

Nakon što se izvadi iz vode, stavlja se u papirni ubrus da se dobro osuši. Čisti se lagano i veoma pažljivim pokretima, uklanjajući neprijatne naslage i masnoću, ako postoji. Pre nego što ga kuvate, ponovo ga operite hladnom vodom.

Sledeća faza čišćenja jezika se obavlja nakon što je jezik već skuvan. Stavite ga u hladnu vodu, sačekajte da provri, kuvajte 15 minuta, izvadite pa prelijte ključalom vodom, prokuvajte pa ponovo operite.

Sa ovako pripremljenim jezicima možete pripremiti:

- jezik na maslacu;

- jezik u rerni;

- jezik na tiganju;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji