bonapeti.rs»Saveti»Da li je korisno jesti svinjski ili teleći jezik?

Da li je korisno jesti svinjski ili teleći jezik?

Da li je korisno jesti svinjski ili teleći jezik?

Ako se pitate da li je korisno konzumirati teleći i svinjski jezik, onda ćemo u ovom savetu sa vama podeliti njihove nutritivne vrednosti, šta sadrže, a pokušaćemo i da odgovorimo na pitanje da li korisno konzumirati svinjski i teleći jezik.

Počnimo prvo sa telećim jezikom.

Da li je teleći jezik koristan?

I pored toga što teleći jezik nije često prisutan na našem jelovniku, izuzetno je koristan i sadrži mnogo vrednih vitamina i minerala.

Generalno, teleći jezik se češće koristi u latinoameričkoj, meksičkoj i portorikanskoj kuhinji.

Kao i skoro svako meso, teleći jezik sadrži umerenu količinu kalorija. Porcija od 100 g sadrži 240 kalorija, 16 g proteina i 19 g masti. Kao što znamo, proteini su veoma korisni za ljude koji vode aktivan način života.

Proteini su takođe izvor svih aminokiselina koje su našem telu potrebne za izgradnju mišića. Masnoća koja se nalazi u telećem jeziku je mešavina nezasićenih masti i 7 grama manje zdravih masti.

Konzumiranje telećeg jezika obezbediće vašem telu nekoliko od esencijalnih hranljivih materija, kao i neke vredne minerale. Jedan od najvažnijih minerala koje sadrži teleći jezik je cink, koji je veoma važan za rast ćelija i poboljšava funkcionisanje imunog sistema.

100 grama telećeg jezika sadrži 3,5 mg cinka, što je između 32 i 44% potrebne dnevne doze, a to zavisi od toga da li ste muškarac ili žena. Pored cinka konzumacijom telećeg jezika dobićete, mada u manjim količinama, gvožđe i fosfor, i kalijum;

Teleći jezik sadrži veliku količinu vitamina B. Osim minerala, teleći jezik sadrži i mnogo vitamina, a vitamini B pomažu u održavanju metabolizma tako što pomažu da se proteini, masti i ugljeni hidrati lakše razgrađuju, pretvarajući ih u energiju.

Iz svega što smo rekli o telećem jeziku, treba zaključiti da je izuzetno koristan i da se preporučuje njegova konzumacija.

Da li je svinjski jezik koristan

Glavni hranljivi sastojci koji se nalaze u svinjskom jeziku su cink, gvožđe, holin i vitamin B12. Lekari preporučuju konzumaciju svinjskog jezika osobama koje se oporavljaju od bolesti, kao i trudnicama, jer je kod ovih osoba posebno koristan;

Pored gore navedenih minerala i vitamina, svinjski jezik sadrži i tiamin, riboflavin i niacin, kao i mnoge proteine. Jedina mana konzumiranja svinjskog jezika je to što sadrži puno zasićenih masti i holesterola;

Svinjski jezik sadrži 64 kalorije na 100 g proizvoda.

Iz svega što je do sada rečeno, treba reći da su i teleći i svinjski jezik dobri za konzumaciju.

Stoga redovno pripremajte poslastice kao što su:

- pohovani jezik;

- jezik u tiganju;

- pečeni jezik u sosu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji