bonapeti.rs»Saveti»Kako čuvati bundevu?

Kako čuvati bundevu?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
7434
Kako čuvati bundevu?

Pre čuvanja bundeve treba osušiti na suncu. Ovo će omogućiti da se njihova kora osuši i sve male rane na njoj imaće vremena da se zatvore za to vreme. Nakon što se bundeva osuši, možete je staviti u zimnicu.

Gde čuvati bundevu

Mesto za čuvanje bundeve mora da ispunjava određene uslove kako bi se obezbedila bezbednost ovog povrća do proleća:

- Prostorija u kojoj će se bundeva čuvati mora biti suva i tamna;

- Optimalna temperatura skladištenja je između +5 i +10 stepeni;

- Mora da postoji dobra ventilacija.

Ako se bar jedan od ovih uslova ne poštuje, rok trajanja bundeve se značajno smanjuje. Na primer, visoka vlažnost smanjuje ovaj period za 2 ili čak 3 meseca.

Najbolje mesto za čuvanje bundeve je podrum ili ostava. Tamo je najlakše stvoriti odgovarajuće uslove. Možete kupiti ili napraviti police. Moguće je i postavljanje na palete.

Glavna stvar je da ih ne postavljate direktno na zemlju ili pod. Takođe je preporučljivo da bundeve poređate tako da drške budu okrenute u stranu da se ne dodiruju. Zimi treba periodično proveravati podrum i uklanjati sve trule bundeve.

Nemaju svi priliku da koriste podrum za zimsko čuvanje bundeve. U ove svrhe, stanovnici grada mogu koristiti tamno i hladno mesto u stanu, na primer, špajz. Bundeve se tamo ređaju na isti način kao i kada se čuvaju u podrumu. U nedostatku ormara, možete koristiti bilo koje tamno mesto, što je dalje moguće od izvora toplote. Na primer, mesto ispod kreveta je veoma dobro za ove svrhe.

Ako ne postoji mogućnost čuvanja bundeve u stanu, onda se za ove svrhe može koristiti zastakljeni balkon. Morate umotati bundeve tamnom neprozirnom krpom. U jakoj hladnoći, bundevu treba dodatno pokriti, jer se lako ošteti čak i od slabih mrazeva.

Kako čuvati isečenu bundevu

Plodovi bundeve su veoma veliki, tako da ih je jednostavno nemoguće iskoristiti sve odjednom. Isečene bundeve se prilično uspešno mogu čuvati u frižideru.

Da biste to uradili, moraju se iseći na odvojene delove, oljuštiti i iseći na kocke. Komadi bundeve stavljaju se u plastičnu kesu u pregradu za povrće frižidera.

U ovom obliku mogu se čuvati do 10 dana.

Ako je bundevu potrebno duže čuvati, plastična kesa se zamenjuje folijom. U ovom obliku, bundeva se može čuvati bez gubitka svojih kvaliteta do 1 meseca.

A možete i sačuvati na drugačiji način ili osušiti bundevu za zimu.

Uz dobro uskladištenu bundevu, moći ćete da spremate svoje omiljene supe od bundeve i kolače od bundeve cele zime.

Pogledajte kako očistiti bundevu i da li je kora bundeve korisna?

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji