bonapeti.rs»Saveti»Kako konzervirati i čuvati pire od jabuke?

Kako konzervirati i čuvati pire od jabuke?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
7332
Kako konzervirati i čuvati pire od jabuke?

Ako ste odlučili da napravite pire od jabuka, znate kako se pire pravi, ali želite da ga sačuvate za zimu, ali ne znate kako, pratite savete u nastavku.

Sipajte svež pripremljen pire od jabuke u čiste i suve tegle. Ostavite prazan prostor u tegli, punite samo do donje ivice do „vrata” tegle kako bi se tokom sterilizacije pire proširilo.

Proverite da li je svaka tegla čista na grlu bez pirea ili čestica pulpe na njoj. Obrišite ostatke jabuke sa vrata tegle pre zatvaranja poklopca. Stavite novi i neiskorišćeni poklopac na teglu.

Zategnite, ali nemojte preterano zategnuti. Morate dozvoliti da para izlazi tokom kuvanja, ali s druge strane, tegla treba da postane hermetički zatvorena kada se ohladi.

Tegle možete sterilisati u loncu, kazanu, autoklavu ili šta god imate pri ruci. U posudu sipajte hladnu vodu tako da bude najmanje 1 cm iznad poklopca tegli. Tegle od pola litra kuvajte najmanje 15 minuta, a tegle od 1 litra najmanje 20 minuta.

Ako imate tegle različite veličine tegli, kuvajte ih duže. Za to vreme sadržaj se pasterizuje.

Ostavite tegle da se malo ohlade pre nego što ih izvadite iz vode hvataljkama za tegle i stavite na ploču prekrivenu krpom.

Pustite da se tegle ohlade. Trebalo bi da čujete kako se poklopac tegle zatvara uz blagi klik. Poklopci usisavaju ohlađeni vazduh unutar tegle, stvarajući vakuum.

Neki savetuju da nakon što izvadite tegle sa pireom od jabuka iz vode, okrenete naopačke dok se ne ohlade. Ovo zagreva gumenu zaptivku na tegli i pomaže da se tegla čvrsto zatvori.

Kada se tegla ohladi, uklonite preostalo voće spolja. Posle jednog dana proverite sve tegle da nemaju ispupčene poklopce.

Gotove tegle čuvajte na hladnom i suvom mestu nekoliko godina pored vašeg omiljenog džema od jabuka ili kompota od jabuka.

Ako volite da jedete jabuke, preporučujemo vam da isprobate naše recepte za kolače od jabuka, pita od jabuka ili pečene jabuke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji