bonapeti.rs»Saveti»Zašto omekšava kiseli kupus?

Zašto omekšava kiseli kupus?

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Inovator
95114
Zašto omekšava kiseli kupus?
Fotografije: Stoyanka Rusenova

Kiseli kupus je omiljeni proizvod koji sami spremamo za konzumaciju neposredno pred Božić. Postoji nekoliko malih trikova za dobar kiseli kupus, koji će nam pomoći da postignemo savršene rezultate ako smo ljubitelji kiselog kupusa.

U nekim slučajevima, domaći proizvodi od kiselog kupusa prolaze kroz procese omekšavanja koji pogoršavaju njegov ukus. Razloga za omekšavanje kupusa može biti nekoliko.

Zašto omekšava kiseli kupus

Prvi razlog je njegov period stavljanja. Važno je da se proces odvija na niskoj temperaturi. Kupus je najbolje stavljati u burad tokom novembra meseca. Temperatura u prostoriji u kojoj se čuva posuda sa kupusom takođe treba da bude niska. Više temperature predisponiraju razvoju neželjenih procesa. Povećava se broj bakterija koje počinju da kvare kupus i čine ga neprijatno mekim.

Još jedan važan razlog za omekšavanje kiselog kupusa je dodata količina soli. Idealan proizvod od kupusa dobija se tako što se na svaki litar vode sa kojom prelijemo kupus doda 40 g morske soli. Manja količina soli kod kiselog kupusa omogućava omekšavanje i pogoršanje teksture.

Drugi problem se javlja kada se korak pretakanje preskoči tokom aktivne fermentacije. Prelivanje soka je važno da bi se proces fermentacije odvijao pravilno i da bi se dobilo ravnomerno usoljen kiseli kupus.

Obavezno probajte specijalitete od kiselog kupusa i ovog Božića - sočnu kapamu ili bakine sarme od kupusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji