Bonapeti.rs»Saveti»Šta je duralex?

Šta je duralex?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
92591
Šta je duralex?

Duralex stakleno posuđe postoji više od 80 godina. Duralex je kompanija za proizvodnju stakla - jedina koja proizvodi sve staklene proizvode u Francuskoj.

Smeštena u La-Chapelle-Saint-Mesmin blizu Orleana u Francuskoj, kompanija je poznata po proizvodnji jakog, providnog, izdržljivog i estetskog staklenog posuđa koje se koristi širom Evrope. Njihove čaše su poznate kao „najbolje posude za piće koje je čovek ikada napravio“.

Zašto je Duralex staklo jače? Kompanija koristi tehniku koja se zove "kaljenje" i presovanje, gde se na principu termičkog šoka staklo zagreva na 600 stepeni i potom vrlo brzo hladi. Prema njima, veće skupljanje unutrašnjeg sloja tokom proizvodnje izaziva napone pritiska na površini stakla, uravnoteženo zateznim naponima u telu stakla.

Upravo je ovaj napon na pritisku koji kaljenom staklu daje povećanu čvrstoću. To je zato što svi površinski defekti imaju tendenciju da budu sabijeni i zatvoreni zadržanim silama pritiska, dok donji sloj ostaje relativno bez defekata koji bi mogli izazvati nastanak pukotine.

Ovaj proces takođe rezultira odličnom transparentnošću, otpornošću na udarce i dodatnom čvrstoćom koja je 2,5 puta veća od običnog stakla. Duralex je proizveden da izdrži iznenadne temperaturne ekstreme od -20 °C do 100 °C, čineći stakleno posuđe pogodnim za tople i hladne tečnosti.

Zašto se duralex čaše i posude lako slažu? Posude su napravljene sa debelim obodom koji omogućava svakoj posudi da se poređa i poravna na toj gornjoj traci. Ne morate da brinete o tome da će posuđe pucati dok pospremate svaki dan, proces kaljenja se pobrinuo za to. Žljebovi čašica olakšavaju poravnavanje sa suženim stranama koje se uklapaju, ali bez lepljenja, brušenja i spajanja površina jedne u drugu.

Zašto je duralex bezbedan? Duralex stakleno posuđe je bez olova i ne ljušti se. Potpuno je higijenski jer ne upija nikakve tečnosti. Duralex je bezbedan čak i pri jakom udaru; staklo će se razbiti na male komade, a ne na nazubljene i oštre komade.

Duralex ima vrhunski kvalitet. Fabrička stalna kontrola kvaliteta obezbeđuje izvrsnost, a ugrađena izdržljivost osigurava da će staklo zadržati svoj izgled dugi niz godina. Jednostavno, zadovoljavajuće i izuzetno funkcionalno.

Takođe videti:

- Posuđe od durala - šta treba da znamo;

- Spisak potrebnog posuđa i pribora u kuhinji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji