Presovane semenke heljde (Heljdine pahuljice) su vrsta proizvoda slična orašastim plodovima koji se prave od oljuštenih semenki heljde. Obavezna faza dobijanja ovog proizvoda je da se semenke prethodno osuše, tostiraju i zatim presuju u male ovalne oblike nalik orašastim plodovima.
Ove pahuljice se mogu koristiti u raznim kulinarskim receptima od heljde - od slanih jela do slatkih deserta.
Presovane semenke od heljde su bogate proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Osim toga, one su takođe dobar izvor omega-3 masnih kiselina, koje su korisne za zdravlje. Pahuljice od heljde imaju malo kalorija, što ih čini odličnim za naše užurbane živote.
Pahuljice od heljde mogu se koristiti u različitim vrstama recepata. Mogu se dodati salatama od heljde, prženom krompiru i supama za dodatnu hrskavost pripremljenih užitaka.
Takođe se mogu koristiti za pravljenje muslija i drugih zdravih grickalica. Takođe, ove pahuljice se mogu samleti i koristiti kao zamena za brašno u receptima za peciva.
Kada pripremate pahuljice od heljde, važno je imati na umu da se prethodno moraju potopiti u vodu. Važno je da ostanu u vodi sat vremena pre upotrebe. Tako će omekšati i rad sa njima će biti lakši.
Pogledajte još hranjljivi sastav i vitamini u heljdi.