Bonapeti.rs»Saveti»Šta je ekspandirani pirinač?

Šta je ekspandirani pirinač?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
92591
Šta je ekspandirani pirinač?
Fotografije: Iliana Parvanova

Ekspandirani pirinač su zrna pirinča obrađena ekspandiranjem. Pirinač se zagreva do određene temperature i kao da eksplodira iznutra. Takav pirinač može da se oblikuje (prilikom obrade dobija se pastozna masa, koja se iseče na trake) i u obliku zrna, uvećana u zapremini.

Veruje se da su Indijci prvi pripremili ekspandirani pirinač. Grejali su ga u velikom kotlu sa kvarcnim peskom. U Evropi ovaj pirinač često nazivaju "indijske kokice".

Tradicionalne metode narastanja ili pucanja pirinča uključuju prženje u ulju ili soli.

Komercijalni ekspandirani pirinač se obično pravi zagrevanjem zrna pirinča pod visokim pritiskom u prisustvu pare (ekstruzija), iako način proizvodnje uveliko varira.

Ekspandirani pirinač je uravnotežena namirnica, sadrži dovoljnu količinu proteina i biljnih vlakana, kao i kalcijuma, gvožđa, cinka. Lecitin koji je deo ekspandiranog pirinča ima dobar efekat na ljudski mozak. U nekim slučajevima je moguća individualna netolerancija, iako nije tipičan alergen.

Po izgledu, ekspandirani pirinač su bela krupna zrna sa mekom ljuskom, šuplja iznutra. Bez aditiva, ima neutralan ukus. Dodaje se u čokoladu, desertnim barovima, dijetalnom hlebu. U novije vreme se koristi za pripremu dijetetskih čipseva i kriški za mazanje.

Koristi se za ukrašavanje deserata, voćnih salata i koktela. Takav pirinač se priprema ne samo sladak, već i začinjen, na primer sa ljutim papričicama i kurkumom.

U prirodnom obliku, ekspandirani pirinač može se dodati u domaću hranu za pse i mačke.

Ekspandirani pirinač se preporučuje da se čuva na suvom i hladnom mestu oko godinu dana.

Pogledajte još kako napraviti kolače od pirinča.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji