Bonapeti.rs»Saveti»Da li je kafa opasna tokom trudnoće?

Da li je kafa opasna tokom trudnoće?

Da li je kafa opasna tokom trudnoće?

Kao što znamo, trudnica mora da pazi šta jede i pije kako ne bi naškodila svojoj bebi. U osnovi, kofein nije samo sastojak u kafi, već i u brojnim drugim namirnicama i pićima. Ima svojstvo stimulacije centralnog nervnog sistema. Najveći izvor kofeina je kafa.

U narednim redovima pokušaćemo da razumemo da li je dobro piti kafu tokom trudnoće. Preporučuje se da žene koje čekaju bebu i one koje planiraju da je imaju, ne konzumiraju više od 200 mg kofeina dnevno.

Ova količina kofeina se nalazi u 340 ml kafe. Moje publikacije govore da velika količina kofeina izaziva probleme sa začećem i često je uzrok spontanog pobačaja. Kofein je uključen ne samo u kafu, već i u neke proizvode sa ukusom kafe, neka bezalkoholna pića, čokoladu i čokoladne proizvode.

Kako kofein deluje na telo?

Kofein se smatra stimulansom koji ima moć da okrepi. Donekle utiče i na pritisak i broj otkucaja srca, kao i na količinu urina koju proizvodimo. Kada je žena trudna, kofein prolazi kroz placentu i stiže do deteta. Negativno deluje na fetus, što se izražava u tome što narušava funkciju posteljice, ograničavajući joj dotok krvi, što šteti detetu u razvoju.

Da li kofein izaziva abortus?

U mnogim studijama, rezultati su prilično kontradiktorni. Studija iz 2008. godine pokazala je da su sve žene koje su konzumirale 200 mg ili više kofeina dnevno imale značajno veće šanse da pobace od onih koje su ga izbegavale, od 25% do 12,5%.

U drugoj studiji koja je rađena iste godine, takva zavisnost nije pronađena. Rezultati ove studije pokazuju da između 200 i 350 mg kofeina ne predstavlja nikakav rizik.

Potencijalne komplikacije tokom trudnoće zbog kofeina

Studija sprovedena u Danskoj 2003. godine otkrila je da je veća verovatnoća da će trudnice koje piju 4-5 šoljica kafe dnevno roditi mrtvorođenu bebu. Međutim, nema dokaza da je to zbog kofeina.

Da li kafa utiče na reproduktivne organe žena?

Ako se konzumira umereno, kofein ne ometa i ne oštećuje ženske reproduktivne organe.

Kako kafa utiče na dete tokom trudnoće?

Jedna studija pokazuje da ako uzimate oko 100 mg kofeina dnevno, to utiče na fetus, a posebno na njegovu težinu. Bebe čije su majke konzumirale više od 500 mg kofeina dnevno imale su brže disanje i manje spavale u prvim danima nakon rođenja.

Dojenje, kafa i kofein

Kada pijete kafu, mala količina kofeina ulazi u majčino mleko, tako da žene koje doje treba da paze koliko kafe konzumiraju. Bebe dojilja koje piju 2-3 kafe dnevno su razdražljivije i imaju problema sa spavanjem. Dakle, to je dobar razlog da prekinete sa kofeinom i potražite zamene za kafu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji