Bonapeti.rs»Saveti»Da li kiseli kupus utiče na šećer u krvi?

Da li kiseli kupus utiče na šećer u krvi?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
92591
Da li kiseli kupus utiče na šećer u krvi?

Dijabetes je ozbiljna bolest koja uništava skoro sve organe i sisteme, a ishrana ovde igra veoma važnu ulogu.

Tokom procesa fermentacije, kupus se obogaćuje mlečnom kiselinom i enzimima koji poboljšavaju rad pankreasa, čije su funkcije smanjene kod dijabetesa. Visok sadržaj vitamina C je takođe veoma važan u ishrani dijabetičara, a vitamini B pomažu u ublažavanju simptoma neuropatije.

Dijabetičari često pate od viška kilograma, a dnevni unos kiselog kupusa, koji ima malo kalorija i mnogo vlakana, pomoći će im da izgube nekoliko kilograma viška i neće dozvoliti da se ponovo ugoje.

Kiseli kupus ima nizak glikemijski indeks i ne utiče na nivo šećera u krvi. Praktično ne sadrži saharozu, ima vrlo malo jednostavnih ugljenih hidrata, tako da može da se jede kod dijabetesa tip 1 i tip 2.

Kiseli kupus je dozvoljen za upotrebu kod dijabetes melitusa, pod uslovom da se pri fermentaciji ne koristi šećer. Međutim, treba napomenuti da brojni proizvođači mogu dodati šećer kada prave kiseli kupus.

Stoga, ako kupujete gotov kiseli kupus, pažljivo proučite sastav etikete. A najbolje je da ga sami pripremite da biste bili sigurni u njegov sastav.

Ali ne smemo zaboraviti da se pored korisnih materija u soku kiselog kupusa povećava koncentracija organskih kiselina i soli, pa ga nije dobro uzimati u slučaju pogoršanja gastrointestinalnih oboljenja, pankreatitisa, hipertenzije i srčanih oboljenja.

U ovim slučajevima, uz dozvolu lekara, možete uključiti u ishranu malu količinu kiselog kupusa kao deo salate od kupusa, čorbe od kupusa, dodajući im biljno ulje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji