/undefined Ćurka je poslednjih godina sve prisutnija na našim trpezama. Ali za razliku od obične piletine, koju smo navikli da kuvamo, mariniramo i podvrgavamo raznim kulinarskim obradama, ćuretina zahteva mnogo više truda od strane kuvara.
Ako želite da iznenadite svoje najmilije ukusnom i aromatičnom ćurkom, čije se nežno i ukusno meso jednostavno topi u ustima, trebalo bi da počnete da je pripremate nekoliko dana pre serviranja.
Prvo, ćuretina mora biti marinirana da se ne bi osušila tokom procesa pečenja. Marinirajte svežu ili odmrznutu ćuretinu. Pošto su ćurke obično prilično velike ptice, dobro je pripremiti duboku šerpu ili kofu u kojoj ćete je marinirati.
Marinada za ćuretinu se priprema od 1 šolje soli, 1/2 šolje smeđeg šećera, 4 litra bujona od povrća, 1 kašike bibera u zrnu 1 i 1/2 kašičice zrna pimenta, kao i 1 i 1/2 kašike seckanog kandiranog đumbira. Proizvodi se promešaju, stavljaju u šerpu i kuvaju, a cilj je da se čvrsti proizvodi rastvore.
Zatim se marinada ohladi na sobnu temperaturu i prebacuje u posudu za mariniranje. Dodajte 4 litra vode sa ledom i uronite ćurku u posudu, grudima na dole. Nakon otprilike 8 sati, okrenite ćurku i ostavite je da odstoji još najmanje 8 sati.
Marinirana ćurka se pažljivo ocedi, po želji puni, pa peče dok ne bude gotova. Recepti za punjenu božićnu ćurku, ćurku sa kiselim kupusom i špikovanu pečenu ćurku možete pronaći na našoj veb stranici.
Pogledajte i kako se čisti ćurka, kako se peče ćurka i saznajte koji začini se stavljaju na ćuretinu.
Ako ćete pripremati ćurku, pogledajte naše savete za savršenu božićnu ćurku!
Komentari