Prvi začini za testeninu počeli su da se dodaju u 13. veku. Ovi začini su sir, maslac, cimet i med.
Nakon aktivnog rasprostranjenja i popularnosti testenina, u nju su počeli da se dodaju meso, riba, morski plodovi i povrće. Pojavili su se i novi začini za testenine: biber, beli luk, origano, bosiljak.
Lista različitih začina za testeninu značajno raste.
Najčešće korišćeni začini za testeninu
Ovi začini uključuju:
• bosiljak;
• origano;
• beli luk;
• muskatni oraščić;
• cimet;
• karanfilić;
• majoran;
• peršun;
• kurkumu;
• alevu papriku;
• senf;
• đumbir;
• ruzmarin;
• majčinu dušicu;
• piskavicu;
• korijander.
Gore navedene začine treba odabrati pojedinačno za svaki recept za testeninu.
Začini za špagete Karbonara
Glavna tajna pripreme ovog jela je njegov sos. To je ono što jelu daje delikatan i prijatan ukus. I sledeći začini se dodaju u špagete:
• beli luk;
• peršun;
• bosiljak;
• korijander;
• kim;
• mleveni biber.
Začini za špagete Bolonjeze
Špagete pripremljene po ovom receptu će ispasti neverovatno aromatične i sočne sa sledećim začinima:
• origano;
• luk;
• beli luk;
• bosiljak;
• peršun.
Začini za špagete Primavera
Ovo jelo je popularno u proleće i leto. Priprema se na bazi svežeg povrća kao što su: šargarepa, brokoli, mladi zeleni grašak, slatka paprika, čeri paradajz. Ovom jelu se dodaju sledeći začini:
• beli luk;
• bosiljak;
• peršun;
• luk.
Pogledajte i kako čuvati kuvane špagete i da li su integralne špagete korisnije za organizam. Obavezno probajte naše klasike špagete Bolonjeze i ove neodoljive špagete Karbonara.
Komentari