Bonapeti.rs»Saveti»Kako prvi put koristiti đuvečaru?

Kako prvi put koristiti đuvečaru?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
45169
Kako prvi put koristiti đuvečaru?

Glinene đuvečare su omiljene širom sveta zbog njihove sposobnosti da kuvaju posebno ukusnu hranu i lako zadrže toplotu. Mogu ići direktno iz rerne na sto, a izgledaju lepo kao i ukus njihovog sadržaja.

Ali kuvanje u glinenim posudama - đuvečarama zahteva malo znanja. Pošto su napravljene od gline, koriste se drugačije od metalnih lonaca i tiganja.

Glinene đuvečare moraju biti temperirane pre prve upotrebe.

Kako koristiti đuvečaru prvi put

- Pomešajte u odnosu 4:1 mlaku vodu i beli pirinač i napunite đuvečaru do pola. Zatim je stavite na srednje nisku vatru i pustite da se krčka, podešavajući toplotu tako da održavate lagane mehuriće dok pirinač ne omekša u kašu. Isključite vatru i ostavite da stoji dok se ne ohladi. Odbacite kašu i očistite. Đuvečara je korišćena prvi put!

- Đuvečaru sa poklopcem potopite u vodu preko noći. Obrišite je i utrljajte unutrašnjost vrlo tankim slojem neutralnog ulja. Poklopac i podnožje đuvečare odvojeno stavite na rešetku u hladnu rernu, zagrejte na 160 stepeni i držite 2 sata. Isključite rernu i ostavite da se potpuno ohladi ne otvarajući vrata rerne, najmanje 4 sata.

Kada koristite glinenu đuvečaru, ostavite je da se potpuno ohladi pre nego što je operete.

Glineno posuđe za kuvanje je osetljivo na toplotni udar (sa izuzetkom nekih marki vatrostalnog posuđa i kineskih glinenih lonaca izolovanih metalnom žicom), pa pazite da izbegnete nagle promene temperature ili će posuđe puknuti tokom zagrevanja.

Nikada ne zagrevajte praznu đuvečaru i nikada ne stavljajte hladnu đuvečaru na jaku vatru! Umesto toga, postepeno je zagrevajte (bez prethodnog zagrevanja rerne) nakon punjenja tako da se sastojci zagreju istom brzinom kao i posuda.

Nakon prve upotrebe đuvečare, u njoj možete redovno pripremati ukusne recepte, kao što su:

- pasulj u đuvečari;

- svinjetina sa krompirom u đuvečari;

- posni đuveč;

- teletina u đuvečari;

- kolenica u đuvečari.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni