Glinene đuvečare su omiljene širom sveta zbog njihove sposobnosti da kuvaju posebno ukusnu hranu i lako zadrže toplotu. Mogu ići direktno iz rerne na sto, a izgledaju lepo kao i ukus njihovog sadržaja.
Ali kuvanje u glinenim posudama - đuvečarama zahteva malo znanja. Pošto su napravljene od gline, koriste se drugačije od metalnih lonaca i tiganja.
Glinene đuvečare moraju biti temperirane pre prve upotrebe.
Kako koristiti đuvečaru prvi put
- Pomešajte u odnosu 4:1 mlaku vodu i beli pirinač i napunite đuvečaru do pola. Zatim je stavite na srednje nisku vatru i pustite da se krčka, podešavajući toplotu tako da održavate lagane mehuriće dok pirinač ne omekša u kašu. Isključite vatru i ostavite da stoji dok se ne ohladi. Odbacite kašu i očistite. Đuvečara je korišćena prvi put!
- Đuvečaru sa poklopcem potopite u vodu preko noći. Obrišite je i utrljajte unutrašnjost vrlo tankim slojem neutralnog ulja. Poklopac i podnožje đuvečare odvojeno stavite na rešetku u hladnu rernu, zagrejte na 160 stepeni i držite 2 sata. Isključite rernu i ostavite da se potpuno ohladi ne otvarajući vrata rerne, najmanje 4 sata.
Kada koristite glinenu đuvečaru, ostavite je da se potpuno ohladi pre nego što je operete.
Glineno posuđe za kuvanje je osetljivo na toplotni udar (sa izuzetkom nekih marki vatrostalnog posuđa i kineskih glinenih lonaca izolovanih metalnom žicom), pa pazite da izbegnete nagle promene temperature ili će posuđe puknuti tokom zagrevanja.
Nikada ne zagrevajte praznu đuvečaru i nikada ne stavljajte hladnu đuvečaru na jaku vatru! Umesto toga, postepeno je zagrevajte (bez prethodnog zagrevanja rerne) nakon punjenja tako da se sastojci zagreju istom brzinom kao i posuda.
Nakon prve upotrebe đuvečare, u njoj možete redovno pripremati ukusne recepte, kao što su:
- svinjetina sa krompirom u đuvečari;
- posni đuveč;
- teletina u đuvečari;
Komentari