Otkinuti klipovi kukuruza mogu trajati različito vreme u zavisnosti od načina na koji se čuvaju:
Kukuruz na sobnoj temperaturi
Ako se kukuruz čuva na sobnoj temperaturi, obično počinje da gubi svoju slatkoću i svežinu u roku od 1-2 dana. Skrob u zrnu počinje da se pretvara u šećere, što menja njegov ukus.
Kukuruz u frižideru
Kada se pravilno čuva u frižideru, kukuruz može trajati do 5-7 dana. Da biste sačuvali svežinu, najbolje je da klipove umotate u plastičnu foliju ili ih stavite u kesicu koja se može zatvoriti.
Zamrznuti kukuruz
Ako želite da čuvate kukuruz na duži vremenski period, možete ga zamrznuti. Pre toga se preporučuje blanširanje (lagano prokuvavanje nekoliko minuta), nakon čega kukuruz može da izdrži i do 8-12 meseci u zamrzivaču bez značajnijeg gubitka kvaliteta.
Vremenom se kvalitet ubranog kukuruza pogoršava, a glavne promene se odnose na gubitak slatkoće, hrskavosti i svežine zrna.
Ako planirate da konzumirate kukuruz u roku od nekoliko dana, čuvanje u frižideru je najbolja opcija za očuvanje njegovog ukusa.
Zamrzavanje je odličan metod za dugotrajno skladištenje, posebno ako imate veliku količinu kukuruza i ne možete ga odmah konzumirati.
Međutim, za najbolji doživljaj ukusa, preporučuje se da se kukuruz konzumira što je pre moguće nakon branja, kada je na vrhuncu svežine.
Pogledajte i savete za ukusni pečeni kukuruz, kao i hranjljivi sastav kukuruza.
Komentari