Zašto nam se kasno uveče jede slatko?
Защо вечер ми се яде сладко?
Bonapeti.rs»Saveti»Zašto nam se kasno uveče jede slatko?

Zašto nam se kasno uveče jede slatko?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Glavni urednik
1214
Zašto nam se kasno uveče jede slatko?

Da li vam se ikada desilo da imate jaku želju za slatkim i to u veoma neuobičajeno vreme - kasno uveče ili noću? Ta želja je toliko jaka, da je prosto nemoguće da ne pojedete neki slatkiš. Ali koji je razlog za taj iznenadni napad?

Neki razlozi silne želje za slatkišima su neraspoloženje, umor ili glad. Želja za konzumiranjem ove ili one vrste hrane objašnjava se i hormonima dopamin i serotonin. Dopamin je hormon zavisnosti, a serotonin hormon sreće.

Ako je nivo serotonina nizak, čoveku se jede slatko. Usled dužeg zadržavanja serotonina ispod normalnog nivoa, želja za slatkišima postaje sve jača. To može biti problem za vaše zdravlje, jer unosom velike količine slatkiša unosimo preveliku količinu šećera u organizam i nivo šećera u krvi naglo raste.

Ako vam se to desi par puta i nije toliko strašno, ali ako se to stanje nastavi dovoljno dugo, ne samo vaša figura, već i vaše zdravlje može biti ugroženo. Ne mešajte vaš umor ili glad sa željom za slatkišima. Dakle, pre nego što napadnete slatkiše, probajte sa hranom koja sadrži vlakna, proteine i ugljene hidrate.

Kod dama postoji još jedan period kada imaju i to ne samo u večernjim satima veliku želju da pojedu nešto slatko – predmenstrualni sindrom (PMS). U tim slučajevima treba imati veći broj manjih obroka dnevno i unositi dosta tečnosti kako bi se organizmu obezbedilo dovoljno energije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji