Kako i koliko dugo se kuva Kinoa?

Kinoa, tradicionalna hrana starosedelaca Južne Amerike, sve se češće nalazi i na našoj trpezi. Mnogo domaćica se usuđuje da ekperimentiše sa tom nepoznatom za nas zrnastom kulturom i serviraju na trpezi različita jela sa kinoom. Kinoa može slobodno da se koristi kao zamena za pirinač, kuskus ili bulgur, naročito u kombinaciji sa svežim povrćem, od nje mogu da se pripreme čak i dijetalni burgeri ili palačinke sa kinoom.

Razlog što sve više domaćica kuva sa kinou je to, što ona ne sadrži gluten, što je čini namirnicom dobrom za ljude koji su netolerantni na gluten. Osim toga kinoa sadrži sve nezamenjive aminokiseline, ima dobro balansirane proteine i odličan ukus, koji se dopada većini.

Kuvanje kinoe uopšte nije teško i sa ovom kulinarskim zadatkom mogu da se snađu ljudi, koji nemaju nikakvo iskustvo u kuhinji. Pre svega kinou treba dobro oprati tekućom vodom, da bi se uklonili svi saponini. Neki kuvari preporučuju da se ostavi 5-10 minuta u vodi, ali i samo pranje je dovoljno. Zatim se kinoa naliva vodom u odnosu 2:1, proključava i kuva se na tihoj vatri oko 15 min. Za to vreme žitarica bubri i uvećava svoj obim 4 puta. Bela zrna će postati prozračna i oko svake će se napraviti mali kružić.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji