Kako da proverimo da li je kačkavalj pravi?

Kako da proverimo da li je kačkavalj pravi?
Fotografije: bonapeti.rs

Suvišno je da vam ponavljamo da proizvodi sa biljnim masnoćama nisu korisni za vaše zdravlje, vi to znate odlično. Ali kako da se spasete od štetnih biljnih masnoća, kada ih nedobronamerni proizvođači stavljaju u namirnice bez deklaracije, prosto zbog toga što su jeftiniji.

Ima nekoliko trikova, koji će vam pomoći da prepoznate da li je kupljeni kačkavalj pravi, tj. od kravljeg mleka. Tako kada otkrijete, da u njemu ima biljnih masnoća, nikada više nećete kupovati od istog proizvođača.

Jedan od načina, po kojima možete da razlikujete pravi kačkavalj od onog sa palminim uljem je dodir. Imitacija kačkavalja je dosta mekša na dodir, jer je proces zrenja kod njega dosta skraćen. Kačkavalj sa palminim uljem ima jarku žutu bolju, dok boja pravog kačkavalja nije toliko jaka.

Možete da testirate kačkavalj nožem ohlađenim u frižideru. Kačkavalj koji je na sobnoj temperaturi režite ohlađenim nožem. Ako na njemu ostane masnoća, verovatno je imitacija, zbog toga što su se biljne masti istopile na sobnoj temperaturi, dok mlečne nisu.

Lako ćete prepoznati da li je kačkavalj koji ste kupili pravi, ako sa njim napravite sendviče sa kačkavaljem, koje pečete u rerni. Kačkavalj sa biljnim mastima se neće zapeći, istopiće se i bukvalno će nestati pred vašim očima.

Isto će se desiti i kada probate da pripremite pohovani kačkavalj sa onim od biljne masnoće. Čak i ako ga prethodno zamrznete, on će se istopiti i nećete uspeti da ga pohujete.

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji