Kako se čisti pastrmka?

Kako se čisti pastrmka?
Fotografije: bonapeti.rs

Kada je reč o pastrmki, treba da imate u vidu da se iza ovog naziva krije nekoliko vrsta riba, objedinjenih zajedničkim nazivom porodica Pastrmki (Salmonidae). U prodavnicama kod nas mogu se naći pastrmka potočara, balkanska pastrmka, mladica, ohridska pastrmka, jezerska pastrmka, pa čak i losos.

Pastrmke su izuzetno ukusne ribe, sa delikatnim mesom, što je razlog široke kulinarske primene. Ali pre nego što pripremite pečenu pastrmku u rerni, pastrmku sa belim lukom u hartiji ili pastrmku sa selenom u foliji, treba da je očistite.

Uprkos tome što pastrmka ima veoma nežne i male krljušti, i mnogo ljudi odlučuje da ih ne čisti, mi vam preporučujemo da ih sklonite. To se radi na taj način, što ribu uhvatite čvrsto za glavu, i oštrim nožem sastružete krljušti, pokretima od repa prema glavi.

Pošto sastružete krljušti, ribu dobro operite vodom. Pomoću kratkog, oštog noža napravite rez na trbuhu ribe od repa do škrgi, vodeći računa da sečete samo kožu, ne i unitrašnjost ribe.

Posle toga uklonite pažljivo iznutricu ribe i operite dobro pod mlazom tekuće vode. Ne zaboravite da sklonite i tamnu liniju, koja se nalazi uz kičmu, jer u suprotnom rizikujete da pripremljena pastrmka bude gorka.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji