Kako se čuva cvekla?

Kako se čuva cvekla?
Fotografije: bonapeti.rs

Stručnjaci definišu cveklu kao vitaminsku bombu, zbog toga preporučuje da češće prisustvuje na našoj trpezi u jednom ili drugom obliku. Ali pri kraju jeseni, kada nastupi hladnije vreme, nameće se pitanje kako da sačuvamo cveklu za vreme predstojećih zimskih meseci. I ako je do kraja oktobra ili početka novembra cvekla bez problema bila u zemlji, već je vreme da se iz nje vadi, kako ne bi smrzla.

I tako treba da pristupimo pripremi cvekle za čuvanje. Ova priprema uključuje sečenje listova na visini od oko 1 cm od korena i uklanjanje sve zaostale zemlje. Čuvaju se samo potpuno zdrave glavice cvekle, bez mehaničkih oštećenja. Drugi važan uslov je da cvekla ne bude zalivana ili đubrena poslednjih nekoliko dana pre vađenja.

Ako imate veliku količinu cvekle, najbolje bi bilo da je čuvate u trapu u zemlji. Glavice cvekle treba da budu poređane lišćem nagore u obliku piramide visine oko 40-45 cm, odozgo ih treba prekriti sa 10-15 cm zemlje i 20-25 cm naibijene slame. Druga varijanta je da čuvate cveklu u podrumu. Ređanje korenica je isto, samo šro se između redova stavlja malo vlažnog peska ili zemlje.

Svi oni, koji nemaju dvorište ili podrum, u kojima bi čuvali cveklu, mogu da je sačuvaju tokom zime isključivo konzerviranjem.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji