Kako da koristimo živi kvasac?

Kako da koristimo živi kvasac?
Fotografije: bonapeti.rs

Za razliku od naših pra-pra baka, koje se u svoje vreme pripremale različite vrste živih kvasaca, danas imamo na raspolaganju kvasac, bez koga bi pripremanje ukusnih kolača, mirisnog domaćeg hleba, palačinki i td. bilo veoma teško, gotovo nemoguće.

Na tržištu se kod nas nude dve vrste kvasca - svež kvasac i suvi kvasac. Većina domaćica pogrešno misli da je sveži kvasac "živ", a suvi ne. U suštini, obe vrste kvasca su, da tako kažemo, žive. One predstavljaju koncentrisanu masu kvasnih gljivica, koje se aktiviraju, da bi pomogle testu da naraste.

Sa obe vrste kvasca možete raditi na isti način. Najpre se kvasac (suvi ili sveži) rastvara sa malo tople vode, u koju je dodat šećer. Sastojci se mešaju doj se kvasac potpuno ne rastvori, nakon toga se ostave na toplom mestu da bi se kvasac aktivirao, i dodaju ostalim sastojcima za testo - brašnu, jajima, itd.

Kada radite sa suvim kvascem, nije obavezno da ga prethodno rastvarate u vodi, možete ga dodati direktno u brašno. Ipak, predlažemo vam da uvek rastvorite kvasac u vodi i da sačekate da se aktivira. Samo na taj način možete biti sigurni da su kvasac i kvasne gljivice žive i vaša pogača će zaista da naraste.

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Povezani recepti