Bonapeti.rs»Saveti»Za šta se koristi pivski kvasac?

Za šta se koristi pivski kvasac?

MarianeMariane
Džedaj
1460977
Za šta se koristi pivski kvasac?

Pivski kvasac je jedan od najčešće preporučivanih dodataka ishrani, i za to postoje brojni razlozi. Ali pre nego što objasnimo za šta se koristi pivski kvasac, treba da preciziramo od čega se pravi. Pivski kvasac se dobija od mikroorganizama - od ogromne grupe eukariotskih kvasnih gljivica iz carstva gljivica, koje imaju jedno vredno svojstvo - da fermentiraju, t.j. da pretvaraju ugljene hidrate u alkohol.

Posle dugogodišnje biotehnološke selekcije, danas su izolovane i upotrebljavaju se samo određene grupe mikroorganizama, koje su neverovatno korisne i nemaju nikakvih toksičnih elemenata. To je jedan od razloga da lekari bez brige preporučuju pivski kvasac, koji se proizvodi od mikroorganizama soja Saccaromyces cerevisae. U sastavu pivskog kvasca, koji se nalazi u prodaji, ima velike količibe vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B71 (biotin, vitamin H) i td. Osim toga ima dosta minerala - natrijuma, mangana, cinka, gvožđa i td.

Pošto su vitamini i minerali u pivskom kvascu prirodnog organskog porekla, oni su veoma cenjeni ne samo za ljude koji pate od nedostatka apetita i neobjašnjivog gubitka težine, već i za vegetarijance i vegane, koji teže balansiranoj ishrani. Smatra se da pivski kvasac ne samo što reguliše procese u digestivnom traktu, već isto tako i smanjuje nivo holesterola u krvi, povišava nivo energije i snažan je borac protiv anemije.

Postoje tvrđenja, ali nedostaju podatci koji ih dokazuju, da pivski kvasac poboljšava sportska dostignuća, smanjuje nivo šećera u krvi i poboljšava imunitet. Uprkos tome što nema dokaza, pivski kvasac se često preporučuje aktivnim sportistima, kao i dijabetičarima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji