bonapeti.rs»Saveti»Šta je hemoglobin?

Šta je hemoglobin?

MarianeMariane
Džedaj
1259769
Šta je hemoglobin?

Hemoglobin je pigment, koji sadrži gvožđe i nalazi se u eritrocitima. Osnovna funkcija hemoglobina je transport kiseonika i ugljen dioksida do tkiva u organizmu. Hemoglobin se sastoji od belančevine - globin i supstance hem, koja u sebi sadrži gvožđe i porfirin.

U suštini, sposobnost krvi da transportuje kiseonik ne zavisi od broja eritrocita u njoj, već od koncentracije hemoglobina. Upravo koncentracija hemoglobina određuje prisustvo ili odsustvo anemije.

Referentne vrednosti hemohlobina u krvi žene su u granicama 120-140 g/l, a kod muškaraca 135/160 g/l.

Kako se stvara hemoglobin? Od nastaje od mladih eritrocita, u koje prodiru atomi gvožđa. Njihovo raspadanje se takođe dešava u eritrocitima - globin se pretvara u verdoglobin, koji se kasnije raspada u jetri, a tom prilikom se izlučuju atomi gvožđa.

Osim što transportuje kiseonik i ugljen dioksid do ćelija u organizmu, hemoglobin ima zadatak da održava pH vrednost u prganizmu. Previše male vrednosti hemoglobina u organizmu vode do narušavanja razmene materija u organizmu.

Nizak nivo hemoglobina je karakterističan za anemije izazvane nedostatkom gvožđa, koje mogu nastati od hrončnog krvarenja ili nepravilne ishrane. Sa druge strane, visok nivo hemoglobina može biti normalna pojava ili znak da postoji neko oboljenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji