Da li možemo da zamrzavamo patlidžan?

Da li možemo da zamrzavamo patlidžan?

Patlidžan je jedno od omiljenog jesenjeg povrća. U Evropu su ga doneli arapi, i veoma brzo je ušao u lokalne nacionalne kuhinje, a naročito popularan postao je u mediteranskoj kuhinji.

Tako je zahvaljujući kako neverovatnom kvalitetu ukusa, tako i njegovom zdravom, dijetalnom sastavu, što ga čini obaveznim delom menija osoba koje su na dijeti. Svakodnevna upotreba patlidžana se prepotučuje zbog toga što imaju sposobnost da smanjuju holesterol u krvi, sadrže malo kalorija i gotovo nimalo masti.

Međutim, šta da radimo u toku zime, kada im je cena poprilično visoka, a ne želimo da ih konzerviramo? Tada nam pomoć pristiže iz zamrzivača, u kome ga možemo čuvati bez problema.

Dobro je da parlidžan bude nasečen na komade (kolutove ili kockice), posoljen i blanširan na nekoliko minuta u vreloj vodi, da bi se sačuvao najduže moguće u zamrzivaču, a da ne izgubi značajan deo ukusa.

Ljubitelji ukusne salate kjopoolu mogu da zamrznu gotov pečeni patlidžan. U tom slučaku se preporučuje da se patlidžan potpuno ispeče, da se oljušti, iscedi pa tek onda zamrzne.

Zamrzavanje svežeg patlidžana, koji nije prošao kroz nikakvu termičku obradu nije preporučljivo, jer će prilikom razmrzavanja izgubiti mnogo vode i ukusa, ali je moguće.

I dok birate najbolju metodu za čuvanje patlidžana u zamrzivaču, možete da pripremite patlidžan sa piletinom u rerni, pohovani patlidžan sa sosom od pavlake, ili ukusnusalatu od pečenog patlidžana.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji