Koje namirnice sadrže glutation?

Koje namirnice sadrže glutation?
Fotografije: bonapeti.rs

Glutation je cenjen protein, koji ljudski organizam može da sintetiše iz tri aminokiseline - glicin, glutaminska kiselina i cistein. On je veoma važan antioksidans, koji se sadrži u svakoj ćeliji organizma, zbog toga je veoma važno da se održava u dobrom nivou.

Namirnice, u kojima možemo naći najveće količine glutationa su špargla, šargarepa, paradajz, kiselo mleko, borovnice, krompir, pomorandže, ovsene pahuljice, soja, spanać, bundeva, ćuretina, brokoli, avokado.

Od svog povrća špargle su najbogatije glutationom. Ako ne želite da uzimate suplemente, onda je ovo najbolja namirnica za snabdevanje ovim proteinom. Da biste ga nabavili u maksimalnim količinama, ne treba da kuvate ovu namirnicu, jer je nivo glutationa niži kada je skuvana.

Veoma je važno da se svaki čovek snabdeva dovoljnom količinom glutationa. On blokira slobodne radikale, usporava procese starenja organizma, izbacuje toksine, deluje kao moćan imunostimulator. Čuva pluća od opasnih procesa oksidacije.

Kada u organizmu postoji nedostatak glutationa, čovek je izložen povećanom riziku od umora, raka, upala, kardiovaskularnih oboljenja, problemima sa jetrom. Glutation se može unositi i u obliku suplemenata, ali pre toga treba da konsultujete specijalistu.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji