Kako se kuva cvekla?

Kako se kuva cvekla?

Veliki broj voća i povrća najkorisniji su u svežem stanju. To, međutim, ne važi za cveklu, koja u sirovom obliku može da izazove stomačne probleme kod ljudi sa osetljivijom sluzokožom stomaka. Cvekla je najbolja za konzumiranje kada je pripremljena na pari ili skuvana. Birajte manje glavice cvekle, koje se lakše kuvaju i ukusnije su. Dobro operite glavice i očistite ih četkom, tako da spadne zemlja sa njih.

Cvekla se kuva duže vreme, da potpuno omekša. Ipak, što je kraće kuvate, izgubićete manje vrednih vitamina i minerala. Zbog toga je najbolje da nasečete cveklu i da je stavite u kipuću vodu 15-20 minuta. Da ne bi izgubila boju, stavite malo šećera i sirćeta u vodu, ali imajte u vidu da sirće može da produži vreme kuvanja. Ne stavljajte so u vodu.

Sipajte skuvanu cveklu u hladnu vosu ili je stavite pod mlazom vode nekoliko minuta. Na taj način cvekla će biti krhka, a da nije kuvana duže vreme. Ako su glavice cvekle manje, ne morate da ih sečete, već ih skuvajte cele. Ne ljuštite cveklu pre kuvanja, već nakon toga.

Pogledajte neke recepte sa cveklom: Supa sa cveklom i crvenim lukom, Ukrajinska salata sa cveklom i renom, Cvekla sa nadevom od krem sira.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji