Kako se prži pasulj?

Kako se prži pasulj?
Fotografije: bonapeti.rs

Nije slučajno da se u nekim krajevima koristi poslovica – Ako je pasulj, neka bude pržen!

Prženi pasulj je jedno od najukusnijih tradicionalnih jela na Balkanu i većina koja ga je probala uvek spominju njegov bogat ukus i miris. Danas, sve manje domaćica priprema prženi pasulj, jer su, najverovatnije osvojene novim načinom zdrave ishrane, koji preporučuje izbegavanje prženja.

Ako pripadate onim gurmanima, koji se ne lie da pojedu prženu hranu, onda će sigurno prženi pasulj biti veoma često gost na vašoj trpezi. Odmah da pojasnimo da su priprema pasulja sa zaprškom i prženog pasulja dve potpuno različite stvari, a ne jedno te isto jelo, kako većina misli.

Za pripremu prženog pasulja, treba vam lep, dubok tiganj sa debelim zidovima. Nakon što skuvate pasulj, čak i lagano prokuvan u tri vode, ocedite ga od bujona. Sačuvajte nekoliko kutlača vode u kojoj se pasulj kuvao.

U tiganju upržite malo sitno seckanog luka, šargarepe i crvene paprike, dok ne omekšaju. Po želji, možete dodati pasirani paradajz, koji ste maksimalno ocedili od soka. Čim sav višak vode od paradajza ispari, rešetkastom kašikom dodajte malo po malo pasulj.

Pasulj pržite sa povrćem, a s vremena na vreme ga lagano pritisnite, da pusti vodu i skrob. Prženje nastavite do jelo ne ostane samo na masnoći, nakon toga ga začinite nanom i mrvljenim čubrom i poslužite ga.

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji