Zbog čega je prženje štetno?

Zbog čega je prženje štetno?
Fotografije: bonapeti.rs

Koliko i da je ukusna, pržena hrana, ne možemo da osporavamo, štetna je za zdravlje. Krofnice, mekike, ćuftice, pomfrit, uštipci – sve to je ukusno, ali i štetno. Ovo je tako, jer pri zagrevanju masnoća u kojoj pržimo, postiže veoma visoku temperaturu – iznad 200 stepeni.

Na ovako visokim temperaturama, kako u masnoći, tako i u namirnicama, nastaju opasne promene. Dolazi do rekacije, poznatije kao peroksidacija lipida – u lancima masnih kiselina nastaje promena u njihovim vezama.

Kao rezultat ove promene, stvaraju se molekuli, koji se nazivaju slobodni radikali. Ovi slobodni radikali, koje unosimo sa prženom hranom, zbunjuju i ometaju normalne procese u našem telu i vremenom mogu izazvati bolesne promene. Na primer, u nekim ćelijama može doći do oštećenja genetskog materijala i da na taj način one mutiraju, a ta pojava je veoma opasna, jer se na taj način pojavljuje rak.

Ovo, razume se, na nastaje svak put i kod svakog čoveka, ali je rizik primetan. Pržena hrana možda ne izaziva rak, ali izaziva komplikacije sa želucem, pojavu gojaznosti i niz drugih opasnih stanja. Baš iz ovih razloga, konzumiranje pržene hrane treba da svedete na minimum. Nikada ne koristite istu masnoću dva puta za prženje, jer je to čak i opasnije. Izaberite druge načine pripreme hrane – na pari, pečenje, dinstanje, pečenje na pari.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji