Kako da osušimo bosiljak?

Kako da osušimo bosiljak?
Fotografije: bonapeti.rs

Ne možete da zamislite vaše omiljene špagete bolonjeze ili omiljeni sos bez šarobnog mirisa bosiljka, zar ne? Bosiljak je jedna od najaromatičnijih začinskih biljaka u italijanskoj kuhinji, arapskoj kuhinji, a takođe i u mnogim drugim kuhinjama. Bosiljak je počasni gost u velikom broju soseva od paradajza i receptima za testeninu i čorbu.

Nije slučajno da bosiljak nazivaju kraljevskim začinom. Upravo od njega se priprema čuveni aćeto balsamiko (sirće balzamiko) u kombinaciji sa estragonom i mirođijom.

Bosiljak spada u grupu biljaka koje se lako suše i kada se čuvaju u hermetički zatvorenim teglama mogu da očuvaju jedinstveni miris cele dve godine.

Uvek možete kupiti sušeni bosiljak u prodavnici, ali nema ničega složenog u tome da ga sami pripremite kod kuće. Treba vam samo malo svežeg bosiljka i slobodan prostor.

Možete da sušite bosiljak onako kako ga otkinete u stablima ili pak možete iskidati pojedinačne listove i da njih sušite. Kada ga sušite celog, treba da stabla vežete u donjem delu i da ih obesite na suvo i provetreno mesto.

Ako rešite da bosiljak sušite u listovima, dobro je da odaberete listove srednje veličine. Otkinite ih i rasporedite ih na komadu novina ili tankom platnu. Ostavite ih nekoliko dana na suvom i senovitom mestu, a nakon toga ih zatvorite u teglu sa hermetičkim poklopcem.

U slučaju da nemate odgovarajuće mesto ili jednostavno ne želite da čekate desetak dana, dok se bosiljak osuši, možete ga osušiti i u rerni. Stavite listove na 30 minuta u rernu zagrejanoj na 40 stepeni, a nakon toga ih ohladite i sakupite.

Osušeni bosiljak će sačuvati svoju čarobnu aromu najmanje u naredne 2 godine. Preporučujemo vam da kada kuvate jagnjetinu sa bosiljkom ili aromatične pice sa bosiljkom, da dodate začin na samom kraju pripreme.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji